Дигитални рентгенографии и в търговищката болница

По повод 19 октомври – Деня на Св. Иван Рилски и Ден на българския лекар гостувахме в търговищката болница и по-точно в отделението по образна диагностика.

А другият повод за посещението ни Бе новата система за получаване на дигитални рентгенови снимки. За иновациите и модерната технология ни разказаха д-р Юлиян Дончев, завеждащ отделението и младият специалист д-р Александър Пейчев, които от седмица вече прилагат на практика нововъведението. Лекарите споделиха, че с такава модерна техника и компютъризация ежедневната им работа се улеснява в пъти повече, а освен това качеството на направената снимка е много по-голямо.

„С новата система получаваме дигитални рентгенографии, чрез метода компютърна радиография. Тук се използват фосфорни касети, при които пациентът бива сниман, както със стандартната плака, но без филм в нея. Фосфорната касета се поставя в друго устройство, наречено дигитайзер, който от своя страна разпознава запечатаната информация и възпроизвежда дигитален образ. Той се качва на системен сървър и от там всеки файл е достъпен за колегите от другите отделения”, обясни за читателите на „Знаме” д-р Пейчев.

Д-р Дончев обърна внимание на това, че образът при дигиталните рентгенографии може да бъде променян (контрастно например), с което се виждат много по-детайлно и отблизо дадени проблеми.

„Прави се за добро, за улеснение и облекчение, както на лекарите, така и на пациентите.  Достъпът до самото изследване е много по-лесен, удобен и мобилен, спестява много време”, заяви д-р Дончев.

Той сподели още, че вече му се е случвало да трябва да разчете такава снимка спешно, правейки го от дома си, благодарение на новата система.

При използването на тази технология се намалява и дозовото облъчване на самите пациенти. С по-малък сноп лъчи, се получава по-качествена снимка.

Докторите пожелаха на всички пациенти предимно здраве, да се пазят през предстоящите зимни месеци и да обръщат по-голямо внимание на състоянието си с превенция и профилактични прегледи.

„Медицината и техниката вървят заедно напред, ние не трябва да изоставаме, а всекидневно да се обогатяваме с нова информация като лекари, да обменяме опит, да се квалифицираме и да се грижим за здравната култура на нашите пациенти. От целия мултидисциплинарен екип в една болница рентгенолозите са в основата, защото дават правилна насока и диагноза на останалите. Един добре диагностициран пациент може да бъде правилно и качествено лекуван. Това всъщност е в основата”, разказа д-р Пейчев.

Той е част от екипа на отделението от четири години, а на въпроса защо е избрал именно образната диагностика за специалност, ни отговори, че „това е млада специалност в медицината, но и много бързо развиваща се”. Решението, което е взел за себе си, е да прави добри неща в Търговище, да лекува хората тук, да се развива, въпреки трудното и да бъде част от новата промяна, която младите могат да реализират в родния си град.

Симона Алексиева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *