“Щедростта на един творец”-изложба посветена на акад.Румен Скорчев

„Щедростта на един творец” – така бе наречена изложбата, посветена на 85-годишнина от рождението на акад. Румен Скорчев.

Изложбата бе експонирана в Художествена галерия „Никола Маринов” – Търговище, а търговищенци имаха възможността да разгледат над 60 произведения – графични листи и рисунки, дарени от твореца през годините.

„Румен Скорчев от все сърце радваше публиката със своите умения, естетика и всеотдайност”, с тези думи директорът на ХГ Цончо Денев откри официално изложбата. Той акцентира именно върху качеството на твореца да раздава изкуство през целия си земен живот и да продължава да го прави с ярката светлина на творбите, които е оставил след себе си.

Емоционалният момент от връщането на спомените за Румен Скорчев бе подсилен с гласа на директора на Драматичния театър Петър Петров, който прочете литературен откъс от книга на академика.

За творчеството на почетния гражданин на Търговище, за успехите му през годините, изминалия път, отношението към семейството, колегите, учениците и приятелите, за любовта към родния град анализ направи Сузана Карамфилова, изкуствовед от Националната галерия.

„През целия си живот моят съпруг само Търговище обича, това е градът, в който се е родил и тук искаше да остане завинаги. Благодаря на Търговище, че си спомня за него и пази творчеството му живо”, сподели развълнувано Ели Скорчева, съпруга на твореца. Тя сподели още, че търговищката художествена галерия притежава третата по големина колекция с творби на акад. Румен Скорчев, след Националната и Градската галерии в София.

„Всеки път, когато гледаме картините на акад. Румен Скорчев, ни завладява различна емоция, в зависимост от състоянието на душата ни, всеки път се наслаждаваме на това негово творчество”, каза пред гостите на събитието кметът д-р Дарин Димитров.

Връчвайки букет на съпругата на акад. Скорчев, градоначалникът благодари за дарението, получено от нея в навечерието на експозицията – пет графични листа и една живописна картина.

ХГ „Никола Маринов” бе пълна с гости, желаещи да се докоснат до творчеството на автора, сред тях: кметът д-р Дарин Димитров, зам.-кметовете Рая Матева и инж. Митко Панайотов, секретарят на общинска администрация Христалина Халачева, общински съветници, ръководители на институции, общественици, художници, журналисти и граждани.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *