Инвестиция за над 1 млн.лв. в Търговище

В Търговище заработи площадка за компостиране на битови и растителни отпадъци.

Подробности около нейната дейност бяха дадени пред журналисти в присъствието на зам.-кмета инж. Митко Панайотов и експерти от общинската администрация. Площадката е една от четирите такива, намиращи се в страната. Вложените средства от страна на Община Търговище са в размер на близо 280 000 лв., а цялата инвестиция е на стойност над 1 млн. лв.

Площадката се намира в Индустриалната зона на Търговище върху 5 дка площ.

„Тук има изградена електронна везна, като помощно съоръжение, разположени са още административна сграда, открита и закрита площадка за приемане на растителни и биоразградими отпадъци, площадка за интензивно компостиране, за стабилизация и за узряване на компоста и навес за специализираната техника”, обясни Калоян Неделчев, еколог в Община Търговище.

По думите му, отпадъците ще бъдат извозвани до новоизградената площадка, където ще бъдат разпределяни в изградени компостери.

Калоян Неделчев разказа още, че са закупени 150 броя контейнери за хранителни отпадъци, които първоначално ще бъдат разположени около заведенията за обществено хранене, ресторанти, бързи закуски и поетапно около жилищните сгради.

„Френските експерти, които посетиха площадката, казаха, че са очаровани от това, което виждат, и ни дадоха доста добри съвети, които да приложим за допълнителна ефективност. С тази площадка се надяваме да намалим количеството на отпадъците, които ще се депонират на регионалното депо”, каза Йоана Стефанова, еколог в Община Търговище.

Инж. Митко Панайотов уточни пред медиите, че от общинската администрация имат готовност да назначат още персонал за площадката за компостиране на битови и растителни отпадъци, ако това бъде необходимо в процеса на работа. Инж. Панайотов обърна внимание още и на разделното събиране на отпадъци, като основен фактор в улесняването на процеса по оползотворяване на отпадъците.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *