ДУХОВИЯТ ОРКЕСТЪР С УЧАСТИЕ НА МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ

Международна конференция „Мир и земеделие“ се проведе на 28 септември 2017г. в Двореца „Евксиноград”. Форумът, под надслов „Устойчиво управление на земеделската земя“, се организира съвместно от Националната асоциация на зърнопроизводителите и Министерството на земеделието, храните и горите.

Духов оркестър при гр. Търговище, с диригент Красимира Коларова имаше честта и огромното задължение да изнесе концерт и да води програмата на състоялата се международна конференция, посветена на благоденствието и мира в Обединена Европа.

Проектът „Хляб на мира“ стартира официално през 2013г. в 12 държави от Централна и Източна Европа: България, Германия, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Чешката република, Унгария и Хърватия. Инициативата се реализира под патронажа на федералния министър на храните и земеделието на Германия – г-н Кристиан Шмид, с цел отбелязване на падането на Берлинската стена, премахването на политическите и икономическите граници, преодоляването на разделението и запазването на мира чрез разширяването на Европейския съюз на изток.

Отбелязването на годишнината се осъществява чрез международната конференция „Мир и земеделие“, чието домакинство се провежда на ротационен принцип. В рамките на конференцията на събитието се изпълни тържествена церемония по разчупване на „Хляба на мира 2017г.“. Ритуалният Хляб на мира се приготвя от смесена ръж, ежегодно добивана в държавите партньори и предварително изпратена към организаторите.

„Нямаме съществени различия със земеделския бранш относно визията на новата Обща селскостопанска политика, основният дебат ще бъде свързан с бюджета“, заяви министър Румен Порожанов по време на конференцията.

„Днес, повече от всякога, е необходимо да съхраним и да проповядваме европейските ценности и да не допускаме експлоатираният с политически цели евроскептицизъм да засили своя глас в Европа“, каза зам.-министър на земеделието, храните и горите Виргиния Кръстева по време на церемонията.  По думите й краят на „Желязната завеса“ предпостави новия път към трансформация на държавите от Централна и Източна Европа.

САВА ДИМИТРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *