Възстановиха паметника на Цар Борис III в Попово

На тържествена церемония в Попово, с военни почести, в присъствието на вицепремиера Валери Симеонов и ексминистър – председателя на България в периода 2001-2005 Симеон Сакскобургготски, бе официално открит паметника на Цар Борис III – Обединител.

„Усилията на Борис III за народно единство и ролята му за национално обединение не остават неоценени и още приживе е наречен Цар Обединител. Същността на неговото управление, силата на характера му, желанието да помага за просперитета на България се проектират и през събитията, свързани с историята на Попово още през 1937 г.”, каза градоначалникът д-р Людмил Веселинов по време на официалното откриване на паметника.

Д-р Веселинов припомни на присъстващите за големите царски маневри край Попово, за първите оперативни учения на българската войска след края на Първата световна война, за вложените средства в поповската околия и др.

„След смъртта на Цар Борис III, Общинският съвет в Попово решава в знак на признателност да бъде издигнат негов монумент в центъра на града, където е монтиран през 1943 г., но е съществувал твърде кратко време – само две години., след което бюстовият паметник изчезва и до днес не се знае къде е. През 1992 г. отново се повдига темата за възстановяването на монумента, но и тогава идеята не намира реализация. Днес ние възстановяваме една историческа истина за град Попово”, заяви д-р Веселинов. По думите му, в града не е допуснато да бъде унищожен нито един паметник, свързан с историята.

Синът на Цар Борис III – Симеон Сакскобургготски, изказа благодарност за инициативата по възстановяването на паметника и на хората направили това факт.

„Всички трябва да гледаме напред, но и да черпим поука от миналото. Да живее България!”, каза в Попово Цар Симеон II.

„Цар Борис III – един истински патриот, останал в историята на нашата родина с няколко велики дела. Първо, че не е допуснал България да влезе в преки военни действия по време на Втората световна война.Второто – неговите огромни заслуги за връщането на южна Добруджа. Трето – помощта му при спасяването на българските евреи и четвърто –  възстановяването на българската армия, именно край Попово”, заяви вицепремиерът Валери Симеонов.

Възстановеният паметник на Цар Борис III е дарен от адвокат Маргарит Мицев, а изработката му е била поверена на реставратора на Двореца „Врана” – Николай Чергаров и екипът му. Постаментът пък е изработен от фирма„Стройкомерс – ТТ” и дарен от управителя й инж. Тошко Райчев. В края на церемонията по откриването на монумента бяха поднесени венци и цветя от официалните гости на събитието и жителите на Попово.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *