Търговище в усмивките и в културата на етносите и толерантността

Сцената на Драматичен театър – Търговище се превърна в музикална арена по повод Областния кръг на конкурса „Букет 2017/2018”. 

Под надслов „България в усмивките и в културата на етносите и толерантността” талантливи деца и младежи от търговищка област имаха възможността да покажат своите дарби и да се съревновават помежду си за призовите места. Конкурсите „Букет” се провеждат под патронажа на д-р Ахмед Доган, а водещи на третото издание на инициативата в Търговище бяха Ипек Бюлентова и Мустафа Ефраим.

Председателят на Общински съвет – Търговище инж. Хатидже Алиева, зам.-кметът Емине Якубова и председателят на Областната структура на ДПС Хамди Илязов бяха специални гости на конкурса.

В близо 6-часовия музикален маратон участниците бяха оценявани от жури в състав: Красимир Савов, хореограф и режисьор от гр. Шумен, Иванка Иванова, музикален педагог в ЧШ „Доминанта” – Търговище и Гюлфие Велиева, педагог и начален учител във Второ СУ „Проф. Никола Маринов” – Търговище.

„Повишавайки интереса на младите хора към изкуството, науката, познанието и традициите на етносите в България, конкурсът създава среда за изява и развитие на талантите, като се придържа към принципа на зачитане и уважение между различните култури. Светът е хубав и красив със своето многообразие и различност, а дълг на всички нас е да съхраним и предадем на бъдещите поколения любовта към създадената и сътворената от предшествениците ни идентичност”, бе посланието на Танер Али, народен представител от търговищки регион.

Поздравление по повод третото издание на конкурса бе получено и от Имрен Мехмедова, също народен представител от ДПС за 28-МИР Търговище – „Това мероприятие извежда на преден план таланта и съхраняването на традициите, подчинени на толерантността и разбирането. Изразявам дълбокото си уважение към всеотдайността на участниците и техните ръководители, които поддържат този съзидателен дух и които пазят жива любовта на народното творчество, което пък от своя страна е в основата на добруването между хората”.

В първа възрастова група, категория „Художествено слово” Миркаан Даян зае първо място, Фуат Шенол – второ, а на трето бе класирана групата от с.Зелена Морава.

В другата категория „Музикално изкуство – вокално индивидуално изпълнение” бяха присъдени две първи места – за Сесил Алпер и Ебру Хайрединова. За своите изпълнения и артистизъм Мелда-Наз Зекериева бе удостоена с втора награда, а трета спечели Дамла Исмаилова. В същата категория, но при груповите изпълнения, ДФА „Шарено герданче”-Търговище се класира на първо място, а на второ – Трио „Герловски звуци” от с.Плъстина. В инструменталните изпълнения журито присъди второ място за Мелиса Наумова и трето за Хасан Ферад. В категория „Танцово изкуство” първа награда получи ДТА „Зеленика” от гр. Омуртаг, втора – „Балетна формация” – Търговище, и трета – Група за ромски танци с.Вардун. При индивидуалните танцьори Фернандо Леон Васев бе удостоен с първо място, а Данимир Иванов с второ.

Втора възрастова група също се представи със силни музикални и танцови изпълнения. Журито класира в категория „Музикално изкуство – индивидуално вокално изпълнение” Емине Сиракова на първо място, Джемиле Ахмедова – на второ, и Бехлян Бехчет – на трето.

В груповите изпълнения на първо място се класира Вокална група “Пъстра китка” , а на второ – Певческа група “Пъстра китка” – с.Кралево. В инструменталните изпълнения на първо място е Бенат Даскалов; на второ – Мелих Мехмедалиев, и на трето – Християн Христов. В танцовото изкуство бяха присъдени две първи места – за групите МТФ “Мизия” и “Балетна формация” – Търговище.

„Участниците показаха най-красивото от своята идентичност, поглеждайки през очите на другия и оценявайки хубавото, различното в него. А ние имахме уникалната и прекрасна възможност да се насладим на техните таланти и да се потопим в магията на изкуството”, сподели Гюлфие Велиева и поздрави организаторите на конкурса. От името на ДПС – Търговище и дамите от Женско дружество „Бирлик – Единство” тя благодари на всички всички откриватели на талантливите деца.

В края на конкурса участници, организатори и публика си пожелаха да живеем всички заедно, в един по-богат и по-красив букет от различни култури.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *