Пет първи копки от мащабно строителство в Търговище

Община Търговище стартира поредица от строителни дейности в града.

Символични първи копки бяха направени на петте строителни обекта по проект „Развитие, обновяване и модернизация на градската среда”. Малко преди церемониите да започнат бе дадена пресконференция в общинската администрация, в която взеха участие кметът на града д-р Дарин Димитров, ръководителят на проекта инж. Димо Димов,екипът за изпълнение, представители на фирмите, избрани за реализиране на дейностите и др . Цялостната реконструкция, разширяване и благоустрояване на петте линейни обекта са на стойност 5 499 834,36 лв., в това число европейско съфинансиране – 4 532 598,65 лв., национално съфинансиране – 799 870,35 и това от Община Търговище – 167 365,36 лв.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” и е с продължителност от 6 до 8 месеца.

„Предстои ни мащабно строителство”, каза кметът на Търговище д-р Дарин Димитров.

Инж, Димо Димов обясни пред журналистите, че в проекта е заложено благоустрояването на кв. Запад 2.  Там ще бъдат изградени и възстановени обслужващи улици, пътни настилки, тротоари, градско обзавеждане, благоустрояване на междублокови пространства и изграждане на мултифункционална спортна площадка на открито и осветление.

На ул. „3 март”, от бул. „Трайко Китанчев” до връзката с околовръстния път ще бъде подменена асфалтовата настилка. Отново там ще бъде направено уширение на пътново платно и изградени нови зелени площи и улично осветление.

Другият заложен обект е бул.”Сюрен”. Ремонтът там ще включва изграждане на ивица пътно платно за изчакващи МПС за пациенти на МБАЛ, улично и ефективно алейно осветление.

„Заложили сме и изграждането на ново кръстовище за кръгово движение на бул. „Митрополит Андрей” и ул. „Поп Сава Катрафилов”, като целта на реализацията му е да регулира движението на едно от най-натоварените и конфликтни кръстовища от транспортната схема на града ни”, заяви инж. Димов по време на пресконференцията.

Петата първа копка бе направена на ул. „Гладстон” и ул. „Велико Търново”. Заложените дейности в проекта на тези улици е уширение на пътното платно и допълнителна лента за изчакващи леки автомобили в зоната на пазара, също така подмяна на асфалтови и тротоарни настилки с нови, включително улично и алейно осветление.

На брифинга стана ясно още, че са включени договори по публичност и комуникация с фирмите „Ди Ем Ай Дивелопмънт” ЕООД – гр. София и „АБ” ЕООД – гр.Стара Загора. Авторският надзор по време на строителството е поверен на „Алве Консулт” ЕООД – гр. София, „Проектиране С и В” ЕООД – гр. Шумен и „Адапт” ЕООД – гр. Търговище. Фирмите, упражняващи строителния надзор пък са „Дема” ЕООД – гр.Варна и Си Ви Ем-Консулт” ООД – гр.Търговище. Оповестени бяха и изпълнителите на строително-монтажните работи – „Пътинженеринг” АД – гр. Русе, „Пътинженерингстрой-Т” ЕАД – гр. Търговище и „Пътперфект – Т” ЕАД – гр.Силистра.

„Нямаме притеснение за работата по проекта от страна на изпълнителите”, заяви ръководителят на проекта.

Екипът на проекта и градоначалникът апелираха гражданите към търпимост по време на ремонтните дейности. А за да бъде улеснено движението от общината ще информират гражданите за изготвените графици за организация на двеижението.

„Целта ни е да създадем привлекателна, устойчива и достъпна градска среда, с което да бъде повишено равнището на жизнената среда в Търговище, качеството на живот на неговите жители и привличането на повече външни инвеститори”, каза още инж. Димов.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *