В Славейковото училище представиха изложбата „От ръката тревненска”

Търговищенци уловиха атмосферата на старите занаяти с изложбата „От ръката тревненска”.

Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство гр. Трявна гостува на музея в Търговище представяйки интересната експозиция с оригинални предмети, майсторски свидетелства, снимки, инструментариум, копирки икони, проекти за дърворезба и готови изделия. Директорът на РИМ – Търговище Магдалена Жечева приветства гостите, дошли на изложбата, а представителите на музея от Трявна благодариха за гостоприемството и интереса към изложбата.

Даниела Дабкова, уредник в тревненския музей, разказа на присъстващите подробности за художествените занаяти дърворезба, иконопис, архитектура, изградили най – старата художествена школа у нас, възникнала през втората половина на XVII век.

Специално за гостите на изложбата бе направена възстановка на зографска и резбарска работилница. Търговищенци се запознаха с Антон Николов, дърворезбар в тревненския музей, който по време на официалното откриване на „От ръката тревненска” задълбочено извайваше различни фигури върху дървото.

Другото любопитно, което впечатли присъстващите, бе изрисуваният с различни шарки и цветове бръшлян, с който тревненките в миналото са окичвали косите си в зимните месеци.

Представени бяха и занаяти, в които тревненци са имали голяма залуга, като розопроизводството, куюмджийството, мутафчийството и казаслъка /декоративен текстилен занаят/.

Изложбата „От ръката тревненска” ще гостува в Търговище до 30 ноември.

Симона Алексиева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *