Търговище чества Деня на независимостта!

Културната програма в празничния 22 септември в Търговище започна с тържествен ритуал за издигане на националното знаме.

В присъствието на народните представители д-р Венка Стоянова, Имрен Мехмедова, Танер Али, областния управител Митко Стайков, председателя на Общински съвет – Търговище инж. Хатидже Алиева, кмета на града д-р Дарин Димитров, зам.-кметовете Емине Якубова и Рая Матева, секретаря на общинска администрация Христалина Халачева, общински съветници, представители на институции, граждани, общественици и гости на Търговище, и под звуците на химна бе издигнат българския трибагреник на площад „Свобода”.

„Заставайки пред Вас с цялата си лична отговорност – на човек, лекар, кмет, гражданин на Търговище, искам да се обърна към Вас с думите: Независимостта е цел, обединение, победа, свобода и достоен живот. Ценности, които се отстояват всеки ден. Ценности, за които всеки от нас трябва да бди! Да ги брани! Да ги налага! И в личния, и в обществения живот. Независимостта е отговорност! Изисква смелост, воля и енергия. Иска сърце!”, каза д-р Димитров на събралите се граждани.

Той добави още, че „обявяването на Независимостта е исторически акт, който трябва да отстояваме и днес – всеки ден”.

„Следвайки историческите завети и повелите на времето, нека и днес спазваме всички принципи на държавността и единението на народ и управление, устремени към преуспяваща България. Нека неотклонно отдаваме енергия, време и душа в приноса си към обществените интереси на страната и общината ни”, пожела на търговищенци градоначалникът.

По традиция, честванията за Деня на независимостта продължиха в село Осен, където бе даден старт на общинския празник „Под крушата на осенската поляна”. 23 читалища от общината подредиха изложбата „Есен в буркани”, в която представиха домашно приготвена зимнина, вкусни есенни гозби и др. За настроението на гостите се погрижиха група „Вакали” и фолклорната изпълнителка Ева от „Ева квартет”. Община Търговище бе осигурила транспорт за всички желаещи да се включат в празника.

Отново по повод 22 септември Регионален исторически музей – Търговище бе с вход свободен за посетителите. В Славейковото училище търговищенци и гостите на града разгледаха изложбите „Възрожденска класна стая”, „Велик е нашият войник”, „Ах, тези пороци?!”, „Година първа, брой първи. Колекция първи броеве на вестници от началото на 90-те години на 20 век” и „Завръщане в бъдещето – Вернер фон Сименс 1816-1892.Изобретател. Предприемач. Патриарх”.

В празника по случай Деня на независимостта участие взеха музикантите от Духов оркестър – Търговище, с диригент Красимира Коларова и знаменосците на Второ СУ „Проф. Никола Маринов”.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *