Уникална скулптурна-сграда “Бронзовата къща”

Едва ли има човек от моето поколение, който да не е посещавал мавзолея на Георги Димитров в центъра на София. След бурни спорове и препирни между политическите сили след 10 ноември 1989 година – тази култова за времето си сграда беше съборена и вече повече от 20 години мястото на мавзолея е празно. С интерес прочетох, че за това място на площад „Батемберг” вече има изработен проект за издигане на уникална скулптура – сграда. Предвижда се това да стане в края на тази година, а официалното откриване да е в началото на 2018 г.

Проектът се нарича „Бронзовата къща” и негов автор е международно признатият българо-австрийски творец Пламен Деянофф. В комплексният проект участват много европейски музеи, фондации, галерии, колекционери, меценати  и специалисти в сферата на съвременното изкуство, историята, архитектурата и урбанистиката.

Композицията от над хилядата ръчно отлети бронзови елементи, от които ще е съставена скулптурата е вдъхновена от дърворезбите от времето на българското Възраждане, а прецизната обработка на бронза напомня на археологическите паметници открити по нашите земи – споделя авторът.

Бронзовата къща ще е функционален архитектурен обект. Във вътрешното й пространство ще има зала, която ще е отворена за широката публика и се предвижда да бъде сцена на различни събития – концерти, театрални представления, изложби, конгреси и други значими събития.

Ако проектът бъде осъществен – Бронзовата къща ще бъде най-голямата скулптурна сграда в света. През месец юни в софийската градска художествена галерия на специална изложба са били представени скиците на уникалната скулптура – сграда, както и масивните отлети бронзови орнаменти, от които ще бъде направена. Звучи много интересно и обещаващо.Да се надяваме, че проектът ще се осъществи и ще се радваме на уникалната скулптура – сграда в центъра на красивата ни столица.

Нина Андреева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *