Актрисата Татяна ЛОЛОВА в ТЪРГОВИЩЕ

Наскоро представители на  фондация МОСТ, с неуморимата Юлия Пискулийска, гостуваха в Търговище, за да осъществят поредната кръгла маса  за Ротавирусите с участието на д-р Цонка Йовчева.с тях тук беше и именитата наша актриса Татяна Лолова, която бе така любезна да даде интервю за читателите на в.”Знаме”.

За мен е чест и удоволствие да направя това интервю с голямата актриса Татяна Лолова и да й предам огромната любов и обожание на всички ценители на театралното изкуство в града ни,  с които споделих за този разговор.  В него включвам  и въпроси, зададени от нейни почитатели. Ето първият от тях:

-Г-жо Лолова, търговищките зрители помнят Вашия  моно спектакъл „Дуенде” на търговищка сцена. Повече от час и половина сама на сцената – кажете, как се постига тази концентрация, каква е тази невероятна енергия, тази издръжливост, на която всички ние Ви се възхищаваме?

-Енергията в „Дуенде”  добивам от публиката в салона – тя ми се отдава и аз се раздавам…Нищо по-хубаво от преливането на тази човешка енергия от едната страна към другата. Този обмен на позитивна енергия ти дава сила, настроение и ти дори не се замисляш кой колко дава, кой колко взима, но в това сливане на енергиите е и магията на спектакъла. „Дуендето” е сила, предизвикваща почти религиозен екстаз, то е мигът, когато се постига едно истинско поетично откъсване от този свят, както твърди  Ф.Г.Лорка.

– Ето и въпросът на бизнесдама, която преди време е била на почивка във Велинград, в хотел „Камена”.  Наблюдавала Ви е отстрани, тайно Ви се е възхищавала  и сега, когато научи за Вашето пребиваване в Търговище, Ви моли за едно духовно послание към всички Ваши почитатели.

-Обичайте се, поддържайте се, търпете се, помагайте си и ако не може от добро сърце да го направите, направете го от егоизъм! И помнете, че всяко хубаво нещо, което можеш и си готов да дадеш, ти се връща стократно и ти дава сили да продължиш напред!

-Наричат Ви кралицата на театъра, прекрасна сте и в телевизионните филми- как успявате да бъдете толкова лъчезарна, слънчева, духовита, как успявате да се раздавате на публиката докрай?

-Казват, че българите били едни от най-намусените хора на света. Аз не съм в групата на тези коментатори. Виждам главно усмихнатите лица, не обичам да мисля и да говоря за възраст! Наскоро гледах по телевизията едно предаване за проф.Минко Балкански, който е на 90 г.,  живее във Франция,  женен  е за французойка. Какво ме порази в този човек, говорещ перфектно родния си български език- любовта му към България и българите, щастливото му излъчване, че има възможност да подпомага умни и даровити български студенти във Франция. С толкова лъчезарна усмивка, не, не вярвам този човек изобщо да мисли за възрастта…

-Какво Ви свързва с фондация МОСТ?

-Тази неизтощима чаровница  Юлия Пискулийска, която ми е дала толкова радост и ми е помогнала за толкови добри неща. Опитвам се и аз да помагам с каквото мога…

-Не може да не Ви попитам за предстоящите Ви планове?

-О,о,о…Току-що излизам във ваканция и съм настроена на почивна вълна. Но в края на септември очаквам откриването на фестивала „Златна роза” във Варна, където ще бъде представен филмът „Лили рибката” на режисьора Ясен Григоров. Аз играя циганката и съм баба на Лили рибката. Снимките бяха направени във Видинско и ми донесоха много радост.

Разговаря Деяна ВЪЛЧЕВА

Снимка:Симона Алексиева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *