Първа театрална премиера за сезона

Поводът е ясен-снощи, при подчертан интерес, на търговищка театрална сцена беше представен първият премиерен за сезона спектакъл „Ана от другата страна” , режисьор и автор на спектакъла Надя Асенова.

Взимаме повод от това културно събитие за града ни и „на крак” разговаряме с директора на Драматичния театър- сладкодумния и речовит Петър Петров, който, както винаги е преизпълнен с идеи, планове, намерения и чертае посоките пред театъра три хода напред.

-Г-н Петров, както се казва в анотацията към постановката „Ана от другата страна” – „младите днес-какви са техните каузи, какво ги различава от предишните млади? Кой бърка-те или ние, техните родители?”-на тези и на още много и актуални въпроси дава отговор тази постановка. Твърдите, че това е пиеса, ориентирана към подрастващите и техните родители…

-Пиесата е много интересна, любопитна, с мощна драматургия и актуални послания към младите хора и техните родители…В сюжета на спектакъла се преплитат три линии от класическите български произведения: „Железния светилник”, „Вампир” и Йовковата „Албена”. Три мощни образа на силни жени- всяка от които със своето послание към младите днес!

– Казвате, че спектакълът трябва да се види от повече млади хора…

-Задължително трябва да се види от младите, дори ако щете и заради това, че който не е чел тези произведения, може чрез пиесата да се докосне до драматичната съдба на тези три невероятни жени-Султана, Малама и Албена…Спектакълът е много силен, не случайно предвиждаме с него да участваме в конкурса за нова българска драматургия.

-Какво ново през новия театрален сезон, г-н Петров?

-Предвиждаме на търговищка сцена да бъдат представени 4 или 5 нови постановки, първата, чиято премиера беше снощи.  В момента в усилен репитиционен период е втората нова пиеса „Светбен маратон” на Ляпин. В нея ще вземат участие двама нови млади  актьори, сега завършили, но много интересни, изградени актьори- това са Сияна Янева и Йордан Любомиров. Те ще имат своя дебют пред търговищката аудитория  в тази изключително любопитна гротескова история, една комедия, която си струва да се види от ценителите на театралното изкуство през октомври.

-Вас като актьор кога ще Ви видим?

-Малко по-късно, нека театралната машина за новия сезон  се задвижи…

-Г-н Петров, поздравяваме Ви, че благодарение политиката на театъра, младите започнаха да влизат в него, отворихте вратите широко за хубавата пиеса и за любознателния зрител. Пожелаваме Ви един динамичен творчески сезон с много публика и много аплодисменти!На добър час!

ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *