ЗА УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ – „ТВОЯТ ЧАС”

Малко преди започването на новата учебна година, Регионално управление на образованието – Търговище (РУО) оповести подробности около проекта – „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)”.

Проектът е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”. От презентацията, специално подготвена от регионалния екип по проекта, стана ясно, че от област Търговище в дейностите по „ТВОЯТ ЧАС” за учебната 2016/2017 г. са взели участие 55 училища. Децата и младежите от областта са развивали своите компетентности в 370 групи за извънкласни дейности по интереси, като обхванатите ученици в тях са 5498.

„Тематичните области, в които участваха учениците, са наука, техника и технологии, здравно образование и здравословен начин на живот, гражданско образование, предприемачество, програмиране, дигитални умения, креативност и иновативно мислене, изкуства и култура, спорт”, уточниха от РУО – Търговище.

Освен по интереси, учениците са работили и в групи за преодоляване на образователните дефицити, с цел повишаване на мотивацията им за учене. За нашата област в такива групи са участвали 1979 ученици. В най-много от случаите децата и младежите са имали нужда от повече занимания по български език и литература и математика.

„Разпределянето на учениците в групите се осъществи чрез разработен от всяко училище училищен механизъм за идентифициране на индивидуалните интереси и обучителни затруднения на учениците”, казаха за „Знаме” от РУО.

От там обясниха още, че при разработването на самия училищен механизъм се отчитат спецификите, свързани с индивидуалното развитие на ученика, неговите силни страни и/или обучителни затруднения; социалната и семейната среда, миналият опит в извънкласни дейности, съответствието между потребностите и желанията на ученика, както и възможностите на училището.

На областно ниво преобладаващи са групите по интереси, които са със 133 повече от групите за преодоляване на обучителни затруднения, съответно учениците, включени в тези групи, са с 3278 повече от другите, включени в групите за преодоляване на обучителни затруднения.

Регионалният екип по проекта акцентира на това, че най-голям брой групи по интереси са сформирани в: I СУ“Св. Седмочисленици” – 25, II СУ“Проф. Никола Маринов” с 32 и I ОУ “Христо Ботев” – 20 групи.

I СУ „Св. Седмочисленици” – Търговище е водач и в класацията при училищата, сформирали най-голям брой групи за преодоляване на обучителни затруднения – 13, следвано от III ОУ „П.Р. Славейков” – Търговище с 10 и СУ „Св. св. Кирил и Методий” – Антоново с 12 групи.

В групите по настоящия проект са обхванати и 70% от учениците със специални образователни потребности. Техният общ брой за областта е 488, като 207 са включени в групите по интереси, а 135 – в тези за преодоляване на обучителните затруднения.

Изводите, направени от училищата след края на учебната 2016/2017 г., сочат, че учениците са подобрили значително резултатите си в проблемните за тях области. Немалко са и учениците, получили отличия и награди от участията си в различни тематични конкурси и състезания.

Екипът на РУО – Търговище изрази своята благодарност към децата и техните учители за подредената през юни изложба във фоайето на сградата. Рисунки, направени с разнообразни техники, цветни предмети и сувенири – само малка част от творбите на децата и младежите.

Началникът на РУО – Търговище Стоян Станчев каза за читателите на „Знаме”, че този проект позволява на децата да развиват своите таланти, да придобиват нови умения и компетентности, да работят в екип, да работят в творческа среда, в която учат и се забавляват едновременно, което повишава тяхната мотивация за учене и води до високи резултати, както в учебния процес, така и в личностното развитие на всеки ученик.

А зад настоящите данни и статистиката стоят децата и младежите, с техните емоции, отделено време, желание да бъдат активни, идеи, фантазия, отговорност, старание и още, и още вложени качества, подкрепени от техните педагози. А за новите им инициативи по проекта ще Ви разказваме съвсем скоро…малко след като бие първият учебен звънец за 2017/2018 г.

Симона Алексиева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *