9 акта за нарушаване на нощната тишина в Търговище

17 сигнала за силна музика от заведения, която нарушава нощната тишина, са получени през юли и август в Районното управление на полицията в Търговище. Повечето са подадени между 23 и 23,30 часа, показва справката, изискана от кмета д-р Дарин Димитров.

За периода са съставени 3 акта по Наредбата за опазване на обществения ред. До издаването им се е стигнало след предупреждения в предходни дни за същите нарушения в едни и същи заведения. Глобите, според общинската наредба, са 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение от 1000 до 5000 лв.

Тези данни от контролната дейност бяха представени от кмета д-р Димитров и секретаря на Общината Христалина Халачева пред граждани, поискали среща заради нощен тормоз от увеселителни заведения в града.

Повечето сигнали на тел. 112 са постъпили до 23,15 часа и в тези случаи представителите на полицията са разпоредили спиране на музиката. Издадени са предупреждения, които са последвани от санкции в следващата вечер на поредно нарушение.

„Вероятно трябва да припомня, че този тормоз е от повече от десетилетие и за първи път миналата година ограничихме шума поне до 23 – 23,30 часа. Факт е, че основните източници на нощен шум вече не си позволяват да държат буден града до 3-4 часа сутринта. Факт е, че за втора година имаме по-спокойни нощни часове, каквито преди бяха невъзможни и градът будуваше до сутринта. От друга страна август е месецът с най-много сватби и то предимно на наши съграждани, завърнали се от чужбина, които не желаят да спазват правилата. Ще трябва да свикнат, че и тук редът за всички е еднакъв”, смята кметът д-р Димитров.

На срещата с гражданите беше представена справка и за сигналите за нарушаване на обществения ред от силна музика и шум в забранените часове  от частни домове.  Има посетени 22 адреса, включително в селата Давидово, Вардун и Лиляк. Жалбите са били за нарушения от 23,30 до 02,30 часа. Служителите на полицията са съставили 2 предупредителни протокола и 6 акта по Наредбата за опазване на обществения ред на Община Търговище. Санкциите за гражданите са от 100 до 500 лв.

Участниците в срещата заявиха, че ще внесат предложение за ново завишаване на глобите. Те се оплакаха и от шума от форсиране на мотори и автомобили в района на парка „Борово око”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *