Обсъдиха публично инвестиционно намерение

В зала 74 в сградата на Община Търговище се проведе публично представяне и обсъждане на инвестиционно предложение за изграждане на предприятие за пране и багрене на облекла в града. Участие в срещата взеха инвеститорът, екипът изготвил информацията за степента на значимост на въздействие върху околната среда и риска за човешкото здраве, както и експерти от Община Търговище.

Присъстващите се запознаха с производствените процеси, използваните суровини и материали, както и с етапите и действията, съгласувани между отделните институции за изпълнение на инвестиционното намерение. Не малко бяха въпросите от страна на гражданите, които взеха участие в публичното представяне. Те изразиха своите притеснения най- вече от екологична и здравословна гледна точка. А на въпросите какъв персонал ще бъде необходим на фирмата, какво ще бъде заплащането и каква квалификация ще бъде необходима, инвеститорите отговориха така: „По първоначални разчети ще ни бъдат необходими 150 души персонал, като в тази бройка влизат високо квалифицирани кадри, но и работници със средно образование. А месечните възнаграждения ще бъдат към 700 лв.”.

Немската фирма планира да изгради модерното предприятие за обработка на текстил и облекла в Търговище, влагайки 10 млн. лв.

Проектът на инвеститорите включва изграждане на собствена затворена пречиствателна станция с две нива на пречистване – химично и биологично. Фирмата ще използва и в Търговище модерни технологии от Германия и Италия. Отпадните води ще преминават през филтри за мъх и за суха маса, за да бъде контролът по-прецизен.

Багрилата за оцветяване на облеклата, които фирмата използва са швейцарско производство и са водоразтворими. Те притежават и сертификат, доказващ 100% екологичност. От фирмата уточняват, че ежегодно продукцията им ще бъде проверявана и от независим одит за съответствие с екологичните норми в текстилната промишленост в Западна Европа.

Фирма „Др. Бок Индустрис” е основана през 1984 г. и има девет предприятия в Европа. Сред постоянните клиенти на компанията са световни марки от модната индустрия, които изследват прецизно всяка материя, както и химикалите, използвани за обработката й. Фирмата работи с: HUGO BOSS, BRAX, MARCCAIN, BOGNER, Z ZEGNA, GANT и други.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *