МИСИОНИС – ВОДЕЩ ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТ В СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ

„Мисионис е лицето на нашия град”, заяви кметът на Търговище д-р Дарин Димитров на пресконференция с медиите, организирана по време на тазгодишните разкопки.

Към момента археолозите проучват участъка южно от стражевите помещения на ранновизантийската порта, а пред журналистите показаха последните находки от крепостта, които свидетелстват колко богат и развит е бил по онова време Мисионис.

„Целта ни е да установим колкото се може повече градоустройството, пътните артерии вътре, самата крепост и същевременно да се проследи по материали живота  на хората, обитавали крепостта, занаятите, които са имали от находките, които излизат”, разказа археологът от Регионален исторически музей – Търговище Ангел Конаклиев.

Той сподели още пред медиите, че се виждат следите от големия пожар, при който е загинала крепостта и разрушенията, направени през 14 век.

В процентно отношение археологът каза, че намират най-много върхове от стрели. Освен тях, бяха показани чук, ножица, части от дарак, монета и плоско стъкло. Археолозите акцентираха на това, че зидовете на крепостта са много добре запазени.

„Предполагам, че зидовете ще бъдат над два метра запазени, което означава, че при една хубава реставрация и консервация ще има какво да се види. Наистина, Мисионис започва да се показва като обект на културно – историческия туризъм, защото каквото и да си приказваме, ако нещо е съсипано до основи, трудно може да бъде експонирано”, каза на Мисионис проф. Николай Овчаров. Той също потвърди, че обсадата, за която и Ангел Конаклиев говори, е станала през 1393 г., когато градът е бил превзет от османските нашественици.

„Имаме думите от османския хронист Мехмед Нишри на управителя на града тогава, който казва: „Ние няма да предадем вярата на нашия цар Иван Шишман”. Именно зоната, която се разкопава в момента на Мисионис, е от този период”, обясни проф. Овчаров.

Градоначалникът припомни, че в момента тече процедура, с която Древният град трябва да стане общинска собственост, което ще позволява кандидатстването по европейски проекти. Д-р Димитров каза пред медиите, че се надява за в бъдеще Мисионис да привлича все повече туристи.

В края на пресконференцията археолозите бяха категорични, че Древният и Средновековен град имат потенциала да се превърнат във водещ туристически обект в Североизточна България.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *