ОТБЕЛЯЗАХМЕ 180 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Търговище отбеляза 180 години от рождението на Апостола на българската свобода Васил Левски. 

Тържествата по повода започнаха с музикални изпълнения на Духовия оркестър с диригент Красимира Коларова. По традиция се състоя ритуалът за поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към живота, делото и саможертвата на националния герой. За събралите се търговищенци пред барелефа на Левски на площад „Независимост”, ученици от Второ СУ „Проф. Никола Маринов” представиха композицията „Нужен си и днес, Апостоле”.

Честванията бяха уважени от кмета на Търговище д-р Дарин Димитров, председателя на Общински съвет инж. Хатидже Алиева, зам.-кметовете Емине Якубова, Рая Матева, Валентин Велчев, инж. Митко Панайотов, секретаря на общинската администрация Христалина Халачева, зам.-областния управител Стефан Иванов, общински съветници, директори на институции, представители на политически партии, граждани и общественици.

Проявите, посветени на годишнината от рождението на Левски продължиха на площад „Свобода”, където Центърът за подкрепа за личностното развитие – Обединен детски комплекс – Търговище бе подготвил различни дейности за деца и младежи.

Под мотото „Децата за Левски” се проведе състезание по лъвски скок, в което желаещите да участват бяха разпределени в три възрастови групи – от 7 до 11, от 12 до 15 и от 16 до 18 години. По-малките се включиха в кътовете за рисуване, оцветяване и подреждане на пъзел, а малко по-големите си припомниха едни от най-запомнящите се мисли на Апостола. Специален гост на проявите бе Валентин Княжевич от Патриотичен клуб „Възраждане”, който разказа на децата интересни факти и случки с Васил Левски, извън учебниците.

Междувременно в Славейковото училище бе отворена за посетители гостуващата изложба на Национален музей „Васил Левски” – гр. Карлово.

В навечерието на годишнината пък търговищенци имаха възможността да се насладят на премиерния документален филм „ЛЪВСКИЙ: Европеец в Българско!”.

Продукцията е дело на сайта „НЕзабравимата България”, а търговищките зрители го видяха на мултимедийна стена пред Славейковото училище. Филмът отговори на много въпроси за делото и живота на Апостола, накара зрителите да се замислят, да разгледат Левски от различен ъгъл, да споделят друг прочит за него, но с най-важната цел да събуди патриотизъм и да популяризира историята.

Симона Алексиева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *