Да възродим доброто…

Разговор с Веселин НИКОЛОВ, председател на Обществения комитет „Васил Левски” в Търговище

Всяка година, в средата юли, България почита една дата-18 юли, рождената дата на Васил Левски. И този път всенародни тържества ще ознаменуват 180 г. от рождението на Апостола на българската свобода. Тези дни Търговище също се готви да отбележи по подобаващ начин тази бележита дата. Този е и поводът за разговора с Веселин НИКОЛОВ, който повече от 20 г. е председател на Обществения комитет„Васил Левски” в Търговище и член на УС на Общобългарския комитет „В.Левски”.

-Г-н Николов, кой е подтикът, който Ви накара да свържете  и подчините личната си  съдба на тази патриотична мисия- да пропагандирате и възпитавате младите хора в дух на уважение и почит към живота и делото на Апостола на българската свобода?

-Беше отдавна, през 1972 г., когато като млад офицер ни предстоеше провеждането на Преглед на художествената самодейност в Софийската дивизия. Та тогава беше и първият ми опит за създаване на композиция за Васил Левски, с който спектакъл взехме първа награда. И по-късно, след завършването ми в Пловдив на Националната школа за художествени ръководители/ специалност театрална режисура/ и постъпването ми на работа в Драматичния театър в Търговище/ като ръководител музикално оформление/, тогава имах случая да подготвям рецитал-спектакли най-вече със самодейни състави. Но всичко стана по-осезателно и доби конкретика по-късно, през 1991 г., когато с идването на отец Славчо Проданов в църквата „Св.И.Рилски”започнаотслужването на  панихида по повод концината на Левски.

-Нека се спрем на философията на Обществения комитет „В.Левски”, чиито 25 годишен юбилей отбелязахме миналата есен.

-Идеята е да приобщим младите хора към заветите на Апостола. Затова и от 3 г.насам започнахме реализацията на една нова идея- създаване на клубове „Млад въжрожденец”.Над 300 подобни формирования има вече в страната, които обхващат около 5 000 млади хора. В Търговищка област те са 12, по един в Попово и в Опака, и останалите 9са в Търговище. Целта е ясна- основното в тези клубове е да научим децата на добротворчество / а то е заразно!. Да развиват доброто в себе си на базата на българските и на общочовешките добродетели, да стават добри хора , добри граждани, които да помагат на околните, да се включват в родолюбиви прояви- ето, на това бихме искали да научим нашите деца. Считам, че само така, както и Апостолът го е правил, може да се служи на другите и на Отечеството.

Вие имате някои бележки към организацията на настоящите прояви, с които тези дни отбелязваме годишнинатата на Васил Левски.

-Само ще кажа това, че в градове като Калофер, Карлово, Ловеч, Пловдив и др. има създадена традиция през годините съответните институции, съвместно с членовете на Обществените комитети за Левски, да подготвят редица инициативи, с които да се ознаменуват годишнините от рождението и кончината на Апостола. Бих желал подобна традиция да бъде създадена и в нашия град, ръката ми е протегната за подобни съвместни инициативи.

И една новина, която стана ясна на последното заседание на Общобългарския комитет, чиито член сте и Вие?

-Да, на него стана ясно, че вече са съгласувани проявите последната седмица на м.октомври в Търговище да се състои официална тържествена вечер за отбелязване 180 г. от рождението на Апостола. Преди това се предвижда среща между членове от клубовете „Млад възрожденец” с вицепрезидента г-жа Илияна Йотова. Заедно с председателя на Общобългарския комитет „В.Левски” г-н Васил Василев, вече говорихме за това и имаме неговото потвърждение.

Интервю на ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА

Сн.:Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *