Д-р Венка Стоянова: „България е на 3-то място в ЕС по нисък дълг”

По време на организирана пресконференция народният представител от ПП ГЕРБ д-р Венка Стоянова коментира пред медиите три актуални теми за страната ни от последната парламентарна седмица. Първото, на което д-р Стоянова даде акцент бе третото място на България в ЕС по нисък дълг. Народният представител заяви, че страната ни остава далеч от средния за Европейския съюз, който е 86% от БВП.

„На 7 юли Министерството на финансите изплати външен дълг за близо 2 милиарда лева. Намалението на дълга води до спестяване на разходи за лихви от 79 милиона лева годишно, а за първите седем месеца на годината са изплатени стари дългове за над 3 милиарда лева”, уточни пред медиите д-р Венка Стоянова.

Тя каза още, че за тази емисия са използвани пари от фискалния резерв, който е достигнал рекорден размер по две основни причини.

„Едната е, че през миналата година не се наложи държавна подкрепа за нито една банка и парите от пуснатите облигации през март 2016 г. останаха във фискалния резерв. Другата причина е, че в следствие на предприетите мерки за повишаване на приходите, бюджетът за 2016 г. завърши с излишък от 1,472 млрд. лв., което се случва за първи път от 2008 г.Излишъкът в хазната влиза във фискалния резерв, а за първите пет месеца на 2017 държавната хазна отново е с излишък в размер малко над 1,65 млрд. лв.”, добави народният представител д-р Стоянова. Тя подчерта, че „докато фискалният резерв е на изключително високи нива, държавният дълг намалява”.

Със спестените средства д-р Стоянова припомни, че се изплаща падежът на еврооблигации от 2012 г. Те пък бяха пуснати на външните пазари, за да се изплаща дълга от еврооблигациите от 2002 г.

Народният представител говори пред медиите и за промените в Закона за движение по пътищата. Както вече стана ясно, знаците за камери на пътя вече са премахнати.

„Основната цел на законопроекта е постигане на превантивен и възпиращ ефект върху всички водачи на моторни превозни средства, участващи в движението по отношение спазване на ограниченията на скоростта”, отбеляза депутатът.

Д-р Стоянова каза още, че е предложена и по-тежка мярка за собствениците, чиито автомобили са управлявани от лица, които не притежават свидетелство за управление на моторно превозно средство.

Народният представител заяви още пред журналистите, че държавата ще отдели сериозен ресурс за справяне с неграмотността. Кабинетът вече е приел решение за създаване на Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане на децата в образователната система при задължителната предучилищна и училищна възраст.

Симона Алексиева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *