35 000 лв. за новите разкопки на Мисионис

В понеделник, в първия ден от разкопките на МИСИОНИС, намираме археолога Ангел Конаклиев в добро разположение на духа.  След снощната буря, групата от 22 мъже вече е пристигнала рано сутринта и разчиства терена в сектора ранно византийска крепост, около която започва изграждането на старинния град, и която впоследствие / през 12-14 век/ играе ролята на ЦИТАДЕЛА- крепост, която служи за охраняването му. Тук, на този археологически обект, ще се работи това лято, до около средата на август.

-Г-н Конаклиев, на първи ден разкопки сте, от колко години лично Вие  полагате усилия за проучването на този терен?

-Вече 17-та година, от 2000-та година, дори и от по-преди проучвам тази наистина уникална търговищка историческа месност. И тази година освен мен, в научния екип археолози са включени още проф.Николай Овчаров от Националния институт с музей при БАН и Стефан Иванов от Регионален исторически музей-Търговище.  Надяваме се , че и през този сезон  ще бъдат открити интересни археологически находки, но засега теренът все още се почиства, всичко е под земята.

-Вашата археологическа дейност беше подкрипена от Община Търговище с 35 000 лв, подкрепят Ви много наши съграждани, а „Пътинженеринг-Т” не пропускат да направят поредното  дарение.

-Да, и тази година  фирма „Пътинженеринг-Т” не пропусна и направи дарение в размер на 10 000 лв. Благодарни сме на всички за разбирането, за подкрепата, тъй като тази народополезна дейност касае сериозни средства, които трудно се набавят.

– И така, средствата за разкопките са осигурени, осигурен е и превозът до м.Парка, групата от момчета са мераклии за работа и приключения, а всички са проникнати от идеята, че средновековният град Мисионис е от изключително значение за нашия край. Той дава един съвсем различен поглед към  търговищката планина с проекция към развитието на културния туризъм, а историята е нашето съкровище, което тепърва ще използуваме и преоткриваме. Успех  в работата на екипа по разкопките на Мисионис, успех на Археологическо лято -2017 !

ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *