Да се грижим повече за здравето си!

Български червен кръст – Търговище, Общински съвет по наркотични вещества и Регионалната здравна инспекция организираха съвместна инициатива по повод Международния ден за борба с наркоманите. 

Младите доброволци към организациите бяха обособили специален кът на площада пред Драматичния театър, където информираха гражданите за негативното влияние на наркотичните и упойващи вещества, прекаляването с алкохолни напитки и амфетамини.

„Събитието съвпадна и с нашия проект „Съхрани здравето си в четири стъпки”, третата от които е борбата със зависимостите. За останалите стъпки – физическата активност, правилното хранене и живота без тютюнев дим също имахме инициативи.

Голяма част от незаразните болести са причинени от недоброто ни здравно поведение, затова нека се грижим повече за здравето си”, разказа за „Знаме” Диана Ненова от БЧК-Търговище.

Доброволците в инициативата раздаваха информационни материали, свързани с превенция употребата на наркотични вещества и опиати. За желаещите да участват във викторините по повода пък имаше награди. Най-атрактивни за децата и младежите бяха алкоочилата, които пресъздаваха как изглежда светът след употреба на алкохол. Участниците в преминаването на маршрут с такива очила споделиха, че определено изпитват големи затруднения в ходенето и фокусирането на различни предмети.

„Много е странно усещането, неприятно и на моменти не знаеш къде се намираш”, разказаха след състезанието двама от петокласниците, включили се в експеримента.

Посланието, което младите хора оставиха към своите връстници и всички останали бе да живеят активно без алкохол, наркотици и други зависимости, за да се радват пълноценно на света около себе си.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *