Масови проверки за нарушения в горите извършва СИДП

Масови проверки извършват служителите на Североизточно държавно предприятие, което стопанисва горите в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен.

Само за последните две седмици горските стражари 
отчитат 900 проверки. В периода от 12 до 26 юни са инспектирани 395 превозни средства и 188 физически лица. 309 от проверките са предприети 
в обекти за добив на дървесина, сочат обобщените данни на СИДП. Служителите на държавните горски и ловни стопанства са съставили общо 10 акта и 12 констативни протокола.
При обход на територията на ДГС „Провадия” горските стражари се натъкват на кървави следи от кошута край с. Блъсково и сигнализират Районното управление на полицията. Нарушителите не са открити. Случаят е предаден на Районната прокуратура в Провадия. Образувано е дознание 
за бракониерство.

При проверки по Закона за горите служителители на стопанството са съставили един акт.
Незаконно притежаван трофей от тригодишен благороден елен пък е задържан при проверки на горските стражари към ДГС „Върбица”. На нарушителя са съставени акт и констативен протокол по Закона за лова и опазване на дивеча.
През изминалата седмица служителите на ДГС „Добрич” са съставили два акта и четири констативни протокола за незаконната сеч на общо 11 куб. м дърва за огрев. Други два констативни протокола са съставени няколко дни по-рано при проверки на обекти за добив на дървесина.
Каруца и 1,3 куб. м незаконно добити дърва за огрев са задържани от служителите на ДЛС „Шерба”, където опазването на местата с висока концентрация на нарушения остава засилена. Четири акта и два констативни протокола са съставени при обход на ловното стопанство.
За незаконната сеч на 1 куб. м дърва за огрев от ДГС „Варна” са 
съставили два акта и един констативен протокол.
Два констативни протокола отчитат служителите на ДГС „Генерал Тошево” след проверките, извършени в средата на юни.
Продължават системните проверки и на мобилните контролни екипи към СИДП. При обход в землището на с. Вълнари, община Никола Козлево е установена незаконна сеч. На нарушителите са съставени два акта и един констативен протокол. Задържан е моторен трион. В границите на ДГС „Паламара” проверките на специализираните мобилни екипи към предприятието са обхванали и землищата на селата Долина, Лятно, Лиси 
връх, Тодор Икономово и Пет могили. Проверени са и пет товарни автомобила край селата Живково, Венец и Осеновец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *