ЗА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ

Своята първа самостоятелна изложба десетокласничката Йорданка Петрова от Клуб „Батик” озаглави „За България с любов”. Младото момиче посрещна своите гости във фоайето на Младежкия дом, където бяха подредени творбите от изложбата.

Дани бе избрала с картините си да пресъздаде образите на Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов, цар Симеон и др. Младото момиче бе направило и три пана в стила батик като композиция, в цветовете на трибагреника. А в изложбата бяха включени още нейни рисунки от най-ранните й години в Клуба, както и няколко незавършени проекта.

„Мило момиче, искам да те поздравя с твоята първа самостоятелна изложба и да ти пожелая тя да бъде началото на много осъществени твои желания и проекти. Нека светът пред теб да бъде като тези цветя – пъстър, шарен, изпълнен с много емоции, защото ти го заслужаваш”, пожела на художничката директорът на Младежки дом Даниела Марчева.

А ръководителят на „Батик” Славка Георгиева разказа на гостите каква е Дани в своята работа в Ателието, как е израснала творчески през годините и как си я спомня преди 8 години, когато за първи път започва да рисува в този стил.

„Дани е един от най-активните членове на нашето ателие. Внимателна, любопитна и търпелива беше още като дете в трети клас и продължава да е такава през всичките тези години. Сега, когато е голяма, забелязвам колко е целеустремена, колко е мотивирана, ясно поставя пред себе си своите цели и това изключително ме радва”, разказа с усмивка Славка Георгиева. Тя обърна внимание и на това, че рисуването на портрети е сложна за изпълнение задача в техниката батик, но това още повече мотивирало Дани да работи и да се развива с идеи и фантазия.

-Дани, честита първа самостоятелна изложба! Как реши да се впуснеш в темата за родолюбието, за България и защо избра да покажеш точно тези портрети на велики българи?

-Благодаря! Темата, свързана с България, историята ни, ценностите ни и тяхното съхраняване е много важна за мен. Обичам страната и рода си, за това още като разбрах за самостоятелната изложба знаех, че това искам да покажа на своите гости, това ми е интересно, това правя с голямо желание.

-Какво е посланието ти с тази композиция в цветовете на българското знаме?

-В бялото платно направих гълъб – като чистотата, в зеленото исках да предам красотата на нашата прекрасна природа, а в червеното – моята признателност към всички, пожертвали живота си за свободата на родината.

-Твоят ръководител Славка Георгиева сподели, че почти всичките ти награди от конкурси са свързани именно с народността, патриотизма, традициите, фолклора. Похвално е да виждаш такава осъзната любов към родината в един млад човек, тъй като има и доста „примери” за обратното. Не спирай да твориш с тази мисъл и занапред! А кое е най-ценното, на което всекидневно се учиш в „Батик”?

-Благодаря! Искам да кажа на Вашите читатели, на всички мои приятели, на децата в Клуба, а и на всички – да обичат страната ни, да я ценят, да уважават повече предците си. Ние обикновено имаме навика да говорим на тези теми и за великите българи, когато наближава празник или годишнина. А освен всичко трябва, да ги пазим и в сърцата си, да знаем откъде сме тръгнали, кои сме. Иска ми се заедно да направим България по-добра! А в „Батик” се уча на търпение, на дисциплина, на отговорност, на любов към изкуството. Мечтата ми е след училище да продължа своето развитие в областта на интериорния и екстериорен дизайн.

Интервю на Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *