Моята тревога за парк „Борово око”

В редакцията на „Знаме” дойде нашата съгражданка Марийка Христова, за да сподели  огромната си тревога от хигиената и порядките в двата търговищки парка „Борово око” и „Роден кът”. Тъй като самата тя живее в един от блоковете в тази зона / на ул.”Цар Освободител” 32/ почти всеки ден разхожда из тези два парка 7-годишното си  внуче Мартин. Мария Христова започна разказа си така:

– Цяла нощ не съм спала, много съм разстроена, тъй като летният период започна и почти всеки ден, заедно с моето внуче, правим обичайната си разходка по тези места. Но повярвайте, трудно може да се опише колко мръсотия и немара цари тук. Позволете ми да  споделя с огромна болка този проблем чрез Вашия вестник, защото по този начин се надявам той да получи по-широк обществен резонанс. За първи път  в езерото не пуснаха водата, както това ставаше през изминалите лета в навечерието на панаирните дни. Няма го и пейзажа на прословутите търговищки водни лилии. Оградата край ресторанта откъм езерото е изпочупена, а тук играят децата ни и не ми се мисли каква беля  би могла да се случи с някое от тях, а има и малчугани с колелета, които направо карат по брега…Езерото се е превърнало направо в един аквариум и от предишната му хубост и свежест не е останало нищо… Наистина, фирма „Флора” прави каквото може, но това козметично почистване съвсем не е достатъчно.

Нашата събеседничка разказа още, че Търговище е градът , където е учила, отраснала, после е работила тук и има много хубави спомени.”Пораснах с красотата на езерото „Борово око”- с лодките, с водните колелета, тук като ученици правехме състезания, съхранила съм едно отлично чувство към тази така масово посещавана от търговищенци крайградска месност…”Но сега, сега този парк коренно е променен, категорична е Мария Христова, която с ужас ни разказа едно от последните си преживявания.

-Беше преди дни, когато заедно с моя внук си правехме обичайната разходка Изчаквах ги да си поиграят с едно другарче и бях се облакътила на оградата . Не щеш ли, из- под краката си усетих нещо хлъзгаво и твърдо. В първия момент помислих ,че съм стъпила върху  клон от дърво, но…какво беше изумлението ми, когато това се оказа…една змия. Наистина,  змията беше водна, но изтръпнах от ужас, уплахата ми беше огромна. Онемях! Едва се стърпях да не изкрещя от погнуса и изумление, но внукът ми беше наоколо и замълчах. После бащата на приятелчето на Мартин сподели, че неведнъж е наблюдавал и други влечуги наоколо, да не говорим за подскачащите плъхове и мишоци по съседните камъни…

Мария Христова сподели и впечатления от състоянието на парк”Роден кът”, където нещата не са по-различни, дори всичко тук е потънало в още по-голяма немара. Години наред тук сградата е необитаема, а за околностите около нея вече се говори с прозвището „боклуджийницата”.

Разказът на гостувалата в редакцията Мария Христова завърши с настояването й за спешни мерки около хигиенизирането и поддържането на тези два парка. Ще  припомним, че доскоро за „Борово око”се говореше като за визитната картичка на Търговище. Мястото е в обсега на вниманието на много туристи и гости на града ни от страната и от чужбина, особено сега, през лятото. То продължава да се посещава , но за съжаление,  всеки оттук си тръгва със смесени чувства –с възторг пред хубостите на търговищката природа и разочарование от немарата и боклуците около нея…

Не е ли възможно да се предприемат серия от мерки така, че да се пресече тази безстопанственост в парк „Борово око”, за да може това райско кътче в Търговище  да си възвърне своя предишен имидж като място за отдих и социални контакти на десетките наши съграждани и гости на града ни- с този въпрос, поставен чрез „Знаме” пред съответните инстанции от нашата читателка , не поставяме точка на проблема, а очакваме  действени мерки за разрешаването на тази наистина значима тема, касаеща визията на нашето Търговище.

ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *