Вицепрезидентът Илияна Йотова уважи фестивала на радостта

Както вече „Знаме” писа, от 6 до 14 юни в Национален детски комплекс в с.Ястребино се проведе 21-я фестивал на радостта, организиран от Обществен фонд „Детство”. В него взеха участие 110 деца и 30 ръководители от 20 институции, обединени в 11 групи. Проявата се проведе под патронажа на Вицепрезидента на Република България-госпожа Илияна Йотова. Потърсихме за кратко интервю г-жа Иванка ВАСИЛЕВА, председател на Обществен фонд „Детство”, която беше любезна да отдели време зав.”Знаме” на 13-ти юни, ден преди отпътуването си за София.

-Г-жо Василева, още сте под впечатлението на вчерашната среща с г-жа Илияна Йотова, да разкажем за нея…

– Благодарни сме, че Вицепрезидентът г-жа Илияна Йотова прие да бъде патрон на фестивала на радостта и измина толкова километри, за да бъде един ден с нас. Тя отдели време за среща с екипите на социалните институции, изслуша проблемите им и се ангажира с тях. При срещите с децата, г-жа Йотова се възхити от сътвореното в клубовете по приложно изкуство, музика и фотография. Нейното посещение беше много важно за нас, защото в нейно лице почувствахме подкрепа и поощрение на 21-то издание на фестивала на радостта.

Каузата на Вашето Сдружение е да подпомага деца с трудни съдби-изоставени от родителите им деца, сираци, деца с увреждания, деца, които растат в бедни семейства. Не случайно сте подчинили дейността си на девиза „Доброто ражда добро”. И този път  добрата традиция на фестивала бе спазена, но за първи път  има и някои нови моменти, да кажем за тях.

– През последните години проектите, по които работи Сдружението, са свързани преди всичко с личностното развитие на децата. Така и сега, с фестивала на радостта. Новото този път беше, че възрастта се увеличава ,  бяха включени и по-големи деца. Затова и основната тема на фестивала бе ПРИЯТЕЛСТВОТО. Включен бе и тренингът „Аз избирам приятел”. За тийнейджърите, които този път участваха, този въпрос с приятелите, с приятелството е особено важен. За тях е полезно да знаят с какви хора трябва да общуват, че трябва да се обграждат с искрени, с честни и добри приятели. Смятам, че в това отношение тренингът им беше много полезен.

Друго ново тази година беше Клуб фотография/ изграден с по-големите участници/- смятам, че и тук целите бяха постигнати, тъй като на децата им беше особено интересно да се запознаят с техниката, да си създадат умения за правене на качествени снимки.

Даволни сме от условията, и особено от залата, от сцената, която ни беше предоставена. Тук децата добиват самочувствие, тъй като сценичната изява е много по-пълноценна.Ще припомня, че вече за четвърти път фестивалът на РАДОСТТА се провежда в НДК „Ястребино” / предните му издания бяха в с.Ковачевец/, ние сме доволни от базата и най-вече от съдействието на хората- спонсори и дарители, които са с лице към нашата проява.

-Несъмнено, чрез богатата програма на фестивала децата са имали случая за изразяване и общуване чрез изкуството, прекрасната зала, за която разказвате, им е позволила да изявят своите таланти, да бъдат разкрити и нови млади дарования. А всичко това , безспорно ще остави следа в личностното израстване на тези деца, ощетени от природата и живота.

-Тази е и целта на фестивала на радостта. Освен че самите деца имаха възможност сами да общуват с изкуството, да творят, продължаваме да ги срещаме с изкуството и на техните връстници. Всяка година Държавен куклен театър-Търговище ни гостува с интересни постановки , благодарим ,че и този път се отзоваха и ни зараздваха с чудесен спектакъл. Децата особено бяха впечатлени от участието на техните връстници от Центъра а работа с деца-Разград, от изпълненията на Духовия оркестъ и мажоретния състав, от танцовия състав „Зеленика4 при НЧ”Отец Паисий-1870” Омуртаг и др. Всичко това зареди и участници, и ръководителите с нови впечатления, с една хубава емоция, която дълго ще отеква в тях.

-Вашите изводи от фестивала на РАДОСТТА в последния ден от неговото провеждане?

-21-ят фестивал на РАДОСТТА е успешен и доказва, че осъществяването на този проект е необходимост за децата с трудни съдби. Това събитие се случва благодарение на екипите на социалните институции, на тяхната инициативност и работа, на доброволците към нашето Сдружение. Тръгвам си удовлетворена от всичко, което ние от екипа на ОФ „Детство” свършихме по време на тази проява.

Интервю на ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА, Сн.:Д.Йорданова

ДОМОВЕ   И  ЦЕНТРОВЕ, УЧАСТВАЛИ ВЪВ ФЕСТИВАЛА  ПО  ГРУПИ

ПЪРВА ГРУПА

ДДЛРГ „ОЛГА СТОЯНОВА“ И ЦНСТ „НАДЕЖДА“ гр. ДУПНИЦА

ЦНСТ II и  III гр.ВЕЛИКО ТЪРНОВО

ЦСУ – ЦНСТДМ I и II гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО

КСУ и ЦНСТ „ОЛГА СКОБЕЛЕВА“ гр. ПЛОВДИВ

ФСУ „ЖУЛЕВИЯ ДОМ“ – ЦНСТ с. ЛЕСИЧОВО

ЦНСТ I гр.ТЪРГОВИЩЕ – 27 деца и младежи

ВТОРА  ГРУПА

ЦНСТДМБУ „СЛЪНЦЕ“ гр. КАСПИЧАН

ДДЛРГ „Княгиня  МАРИЯ ЛУИЗА“ гр.ПЛОВДИВ

ЦНСТДМУ гр. НОВИ ПАЗАР

6 ЦНСТ гр. ПЛЕВЕН

ЦНСТДБУ I с. ЛЕСИЧОВО

Управителният съвет на Обществен фонд „Детство” благодари на дарителите от София, Търговище, Разград, Стражица за щедростта и съпричастието към децата с трудна съдба. Благодарност заслужават и ДКТ Търговище, ръководителите и децата от Центъра за подкрепа на личностното развитие – Център за работа с деца гр. Разград и танцов състав „Зеленика” при Народно читалище  „Отец Паисий – 1870” гр. Омуртаг.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *