Млади хора от Търговище представиха изложбата “Експериментален проект”

Млади хора от Търговище представиха свои творби в изложбата „Експериментален проект”. Експозицията бе официално открита в Ритуалната зала на ОНЧ „Напредък – 1864” и в присъствието на всички нейни автори – Християна Панайотова – BETA, Христина Христова – РИСС РИССС, Ивелина Иванова – IFKA3, Ивайло Йоргов, Атанас Атанасов и Антон Стойнов.

Това, което ги обединява, са изкуството и любовта към рисуването. Младежите разказаха за „Знаме”, че всеки от тях се развива и израства в професионално отношение, което също е свързано и преплетено с изкуството.

Петимата млади са родени в Търговище, тук са завършили средното си образование и дори са имали един и същ преподавател в гимназията – Татяна Трендафилова, което, според тях, също не е случайно. А шестият „виновник” за изложбата е приятел на търговищките художници от Варна, който се занимава с фотография.

Ритуалната зала на Читалището бе изпълнена с разнообразни произведения на изобразителното изкуство, така че всеки гост да намери себе си в творбите. Дигитални рисунки, абстракции, фотоси, изрисувани предмети, платове, играчки и бижута, картини в различен формат и с различна техника и много други.

Цветното богатство „Експериментален проект” бе уважено и от преподаватели на художниците. Сред тях бе и Татяна Трендафилова, която сподели с присъстващите впечатленията от работата си с всеки един от младежите, когато са били ученици. Тя ги похвали и за това, с което се занимават в момента, особено че творят и в Търговище.

„Вълнувам се, че се събрахме всички заедно и направихме реалност този проект. Мисля, че той ще бъде първата ни обща инициатива, след която ще имаме още поводи за работа заедно”, сподели Христина Христова по време на изложбата. В момента Хриси работи в Кукления театър в Търговище. Атанас Атанасов пък рисува и боядисва автомобили, а свободното си време изцяло посвещава на изкуството.

„Художник не е този, който рисува много добре, а този, който не може да живее, без да рисува”, разказа своята философия Атанас. Другият млад човек от екипа на „Експериментален проект” Антон Стойнов ни каза, че от малък обича да рисува и оттогава не е спирал да го прави, а това е първото му професионално участие в изложба. Освен с изкуство, той изучава Педагогика и китайски език.

„Тъй като всеки един момент е неповторим, за мен е важно да го уловя в пълната му красота, за да мога да го пресъздам пълноценно на хората, които са нямали щастието да го видят. А всеки един кадър разкрива своя собствена история”, разказа Ивайло Йоргов. Ивелина Иванова живее в момента във Велико Търново, където изработва картички, кутии, бижута, сватбени украси и други предмети, свързани с ръчната изработка. Ивелина участва традиционно и в мартенския базар, на който произведенията й са доста търсени и желани.

Християна Панайотова – BETA, развива себе си в областта на архитектурата, интериорния и графичния дизайн. Скоро бе открита нейната първа самостоятелна изложба в Търговище с графични портрети, а за настоящата експозиция е главен инициатор на идеята младежите да се съберат, обединени от хубава кауза. „Освен общата ни страст, ние мислим като едно цяло, имаме екипност, подкрепяме се, радваме се на индивидуалните успехи на другия и си помагаме. Надяваме се, че това сътрудничество ще продължи и занапред в името на изкуството и Търговище”, разказа за „Знаме” Християна Панайотова – BETA.

За гостите на изложбата свои музикални изпълнения бе подготвила Теодора Лавдинова, още един млад човек, който е родом от Търговище, живее и работи в града. „В изкуството е бъдещето и трябва да го градим заедно! Много се радвам, когато младите хора имат какво да дадат на родния си град и са така обединени”, сподели младата певица Теодора Лавдинова.

„Експериментален проект” се превърна в празник на изкуството и младите хора на Търговище, които през цялата вечер обменяха идеи, разказваха за проекти, мислиха в една посока, усмихваха се, правиха предложения за нови изложби, забавляваха се по един фин, творчески и креативен начин.

Текст и снимки: Симона АЛЕКСИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *