ОТНОВО МУЗЕЙНА НОЩ В ТЪРГОВИЩЕ

В нощта на 20 май и тази година ще бъдат отворени хиляди музеи и галерии, които се надпреварват да провокират и привлекат безброй посетители.

Идеята за Европейска нощ на музеите, родена във Франция, покори Европа и света. Нощната емоция в музея вече е очаквана и желана. Регионален исторически музей – Търговище отново ще бъде част от общата музейна еуфория със своето единадесето издание. Екипът на музея подготвя за търговищките граждани и гости вълнуваща разходка във времето.

        Малко преди залез слънце, от 20 ч., пред Славейковото училище Зорница Върбанова и Петър Коцев от Младежката група към НД „Традиция”- Регионален клон „46-и пехотен Добрички полк”- гр. Добрич ще демонстрират Фланкировка – бойни умения с казашки шашки, изкуство за владеене на сабя. 

        Веднага след тях ще се включат актьорите на Куклен театър – Търговище, които ще ни завладеят с музиката и песните на своите спектакли.

        В Археологическата експозиция на музея посетителите за първи път ще имат възможност да видят спасените находки при проучването на Селищна могила „Търговище – Гарата” във връзка със строежа на Пречиствателната станция в града ни. При разкопките през 2010 г. бяха открити исторически свидетелства от средния и късния халколит (V хил. пр. Хр и римския период ІІI – ІV век.

        В Свещаровата къща малки и големи ще се запознаят с майстора Валентин Димитров от гр. Елена, който ще демонстрира пред всички желаещи тънкостите на грънчарството. На грънчарското колело, до майстора, всеки ще може да се опита да изработи и декорира свое собствено глинено съдче.

         Разнообразни нови изложби в Славейковото училище ще зарадват и обогатят всеки посетител. Изложбата „Аз Васил Лъвский в Карлово роден…” представя образа на Левски и неговото дело чрез графични творби на български художници и ни връща към истините и Личността на Апостола. Изложбата „Завръщане в бъдещето. Вернер фон Сименс (1816 – 1892). Изобретател, предприемач, патриарх” е увлекателен разказ с който ще отпътувате към зората на съвременните технологии, когато геният на един човек е бил в състояние да промени хода на технологичното развитие на цялото човечество. Изложбата „Година първа, брой първи.”, представя колекция от първите броеве на вестници от началото на 90-те години на ХХ век, едно колкото близко, толкова и вече превърнало се в история близко минало. Изложбата “Ах, тези пороци?!?” е посветена на сладки, горчиви или тръпчиви изкушения в човешкия живот, на които сме в плен без никаква съпротива.

  • В Свещаровата къща изложбата „Старинният квартал Вароша –

вечната любов в сърцето на градовете” предлага приятна разходка в старите улици на градовете Ловеч, Благоевград, Велико Търново, Разград и Търговище

         В музейната нощ за всеки ще бъдат отворени Археологическата експозиция, Хаджи Ангеловата къща и Свещаровата къща.  

         Всички посетили музейните обекти и атракции и събрали съответните стикери, ще могат да участват в Томбола с награди, които ще бъдат връчени в навечерието на 24 май.

         Повече от десетилетие в една майска нощ милиони европейци забравят за коктейлите, лъскавите заведения и до болка познатите забавления и се впускат в обиколка на музеите. В тази нощ входа е свободен, но това не е най-важното. Уникално е усещането и преживяването да предприемеш различно вълнуващо завръщане в миналото, да разпалиш духа и въображението.

           На 20 май /събота/ т.г. от 18.00 ч. екипът на търговищкият музей за единадесети път отваря всички експозиции и изложби в Европейската нощ на музеите. До  1.00 ч. на 21 май /неделя/ тук ще намерите за всекиго по нещо – от респектиращото непознато, уникално и отминало, през изненадата, усмивката и забавлението. Станете част от голямата и блестяща музейна нощ на Европа….и Търговище!

Регионален исторически музей – Търговище

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *