Официално бе открита седмицата на китайското кино

Официално бе открита Седмицата на китайското кино в Търговище.  Това се случва за трета поредна година, а любителите на изкуството и тематиката имат възможността да се насладят на общо девет филма.

Домакин на кино седмицата е залата на кафе-театъра на ОНЧ „Напредък – 1864”, с вход свободен за всички посетители. А сред организаторите на проявата и тази година са Институт „Конфуций” – Велико Търново, Община Търговище и Сдружение „Приятели на Китай”.

„Китай е уникална държава. Едно от нещата, които ми направиха най-голямо впечатление, гостувайки там, бе това, че при разговор с китайците, питайки ги за смисъла на живота, те ми отговаряха: „в утрешния ден да бъдем по-добри от днес, в отношенията си един към друг, в работата, която вършим, във всичко”. Това мога да пожелая и аз – да бъдем по-добри във всичко с всяко следващо утро”, сподели пред гостите на китайското кино кметът на Търговище д-р Дарин Димитров. Той разказа още за различните народности в страната, тяхното влияние върху киното и културата.

Доц. д-р Андроника Мартонова, от Института за изучаване на изкуствата при БАН, направи кратък обзор на филмите, включени в програмата на Седмицата на китайското кино, акцентирайки върху най-интересните и важни моменти в кинопродукциите.

Сред заглавията, които търговищенци могат да гледат на голям екран, са „Великата стена”, „Ноктюрно”, „Толкова млади”, „Великият майстор”, „Високо се издигат червените фенери” и др.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *