Екип на „Българска история” гостува с урок по родолюбие в Търговище

По време на интерактивна среща, търговищенци имаха възможността да се запознаят с малко познати, но бележити личности от българската история. Част от младия екип на сдружение „Българска история” гостува в Търговище по покана на организаторите от Общината, а домакин на лекцията бе Младежки дом.

По един увлекателен, интересен и значим начин младежите от „Българска история” акцентираха върху няколко значими теми и личности от миналото – Априлското въстание, Дойранската епопея, Джеймс Баучер и др.

Още в началото на срещата част от екипа на сдружението представи пред събралите се в залата деца, младежи и възрастни гости проектите, по които работят, как са започнали да се заминават с популяризирането на интересни и не толкова осветени събития от историята, за уроците по родолюбие, които изнасят в цялата страна и за личната им мотивация да развиват тази кауза.

Гостите на лекцията в Търговище имаха възможност да наблюдават и образователни клипове на мултимедиен проектор, допълващ по запомнящ, вълнуващ, нетрадиционен и модерен начин думите на младежите от сдружението.

„От създаването си до днес „Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на всеки един народ. Нашата мисия е да достигнем до всички, които проявяват интерес към научнопопулярния аспект на историята, а с приоритет е подрастващото поколение”, споделиха в Търговище Иван Кънчев и Марио Мишев от „Българска история”.

В дискусията след представянето на интерактивната лекция, гостите задаваха въпроси, свързани с историята, които силно ги вълнуват. Не спестиха също така аплодсиментите и адмирациите си към младия екип, насърчавайки ги да продължават напред и да бъдат неугасващ пламък, носещ историята в сърцата на българите и на хора от различни възрасти, за да живее родолюбието и народната идентичност. А за останалите проекти на „Българска история”, издадените от тях книги, късометражни филми, документални поредици и телевизионни предавания можете да научите повече на www.bulgarianhistory.org

„Единственото, което целим, е да покажем на съотечествениците ни какви хора са били вчерашните българи и какви можем да бъдем ние днес, стига да се вгледаме в делата им. Защото това е пътят към промяната. Промяна, която ни е нужна днес повече от всякога”, разказаха от „Българска история” за „Знаме”.

Симона Алексиева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *