Всичко около нея е красота

Разказваме за Димитринка ДИМИТРОВА, победител в общинския конкурс за най-привлекателно околоблоково  пространство.

То наистина трябва да се види, да се съпреживее, за да усети  човек рядкото удоволствие от съприкосновението с  такава огромна цветна хубост. Затова и гостувахме на нашата съгражданка от ул.“Паисий“ 5, 66-годишната Димитринка Димитрова, с очите си да видим и  да се насладим на създадената от нея градинка за чудо и приказ, както казаха съседките й, които често я спохождат.

Най-напред стопанката ни въвежда в нейното кокетно жилище. Още по стените на коридора, по който се изкачваме, тя е подредила картини, които сменя в зависимост от сезона. Личните й предпочитания са към платната с морска тематика, в морско синьо-цветът, който, както твърди самата тя, особено я зарежда с усещане за волност, ведрина. В сини нюанси тя е боядисала и подредила и малката тераса с изглед към ул.“Паисий“, където си е създала уютно  кътче, романтично убежище за релакс и отмора от тежкия ден.

По професия Димитринка е педагог.  Над 30 г. се е занимавала с деца-като начален учител в Първо СОУ „Св.Седмочисленици“ и музикален ръководител в детските градини. Сега изживява годините на чаровната възраст, но младежкият й дух съвсем не я е напуснал, затова и продължава да твори красота, както е правила това през целия си живот. От всяка пенсия си купува картина, книга, цвете, затова и от всяко кътче на жилището й струи толкова светлина, красота. Удоволствие е да гостуваш в самобитния й  апартамент, подреден от женската ръка на стопанка с богата душевност, с много и прекрасни мечти, превърнати в реалност. …

Като естествено продължение на многото цветя и зеленина, които тя отглежда  в домашна обстановка, се явява и добре поддържаната градинка на Димитринка, създадена с много любов в съседство с нейното жилище. Влага много усилия за поддържането й, чиято площ успява да увеличава всяка следваща година.  Тук има кътове с билки-точно сега се е разлистила маточината, напъпили са туфичките с горски ягоди, червеният равнец също е показал главичка.

С нищо несравнимо е усещането да бъдеш съпричастен на пролетното пробуждане при цветята.Храстите магнолия се готвят да цъфнат, бодливата си хубост  показва и незамръзващият кактус/ подарък от Асен Чакъров от „Флора“/. Розите вече срамежливо предлагат  розовата си хубост, омайват с благоухание и люляковите храсти/бял, червен, лилав/, повдигат главички гладиоли, далии, цинии… Невенчетата,здравеца и момината сълза  любопитно се протягат,  а живият плет-храстите логуструм са опасали цялата градинка по дължина и ширина и са сключили своя зелен венец. В градинката са включени и арки, пейки / от палети, с домашни възглавнички/и различни настилки, някои от които са направени от рециклирани материали, което е и едно от условията в конкурса.

Друга страст, огромна страст на Димитринка е рисуването-тук всичко е изрисувано –от най-малкото камъче до най-голямата керемида или причудлив керамичен съд. Дори стената откъм блока е изрисувана от ръката на Димитринка на огромни макове.

-Камък по камък съм носила от реката, цели 7 колички пълни с камъни донесох дотук, а съм с опериран стомах- разказва Димитринка.- Но когато човек много силно желае нещо, той го постига. Всеки ден слизам в градинката, все нещо има да се върши-тази цветна хубост така ме радва, така ме зарежда..Хубаво е, че нищо не се руши, не се краде…Видя ли първите попукани пъпчици на розите, това е моето щастие, розариум  мечтая  да направя.  Купувам най-вече цветя и цветни храсти от Сашка Александрова от Павликени, и сега очаквам дафинов храст да ми изпратят. Когато ме награждаваха от Общината, забравих  нещо да кажа- нека бъде създадена организация поне веднъж месечно да минават и да напояват градинките ни. Най-голяма трудност изпитвам, когато трябва да полея цветята, а не бива да остават жадни…За какво ще използувам парите от наградата ли-ами ще направя една прекрасна арка като цветен венец и ще купя цветя, още цветя. Та тя, градинката, е…моят живот!

ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *