Четвъртокласници създадоха вестник по предприемачество

Малките предприемачи от IV „г” клас на Първо ОУ „Христо Ботев” се превъплътиха в ролята на журналисти и създадоха свой вестник.

Можем да наречем възпитаниците на г-жа Румяна Колева, ст. учител начален етап на образование, наши малки колеги, базирайки се върху творческия процес при създаването на вестничето им и свежите идеи, досущ като в истинска редакция.

Дейността, по която децата твориха, е към проект „Твоят час”, а направлението, най-силната им страна – предприемачеството. Методиката по създаването на вестника е „Нашият град”, по програма на Джуниър Ачийвмънт. Децата разказаха, че за няколко дни са успели да наредят своето вестниче, наречено „Млад предприемач”, но старателно и обстойно са мислили за съдържанието му преди същинската работа.

В крак с журналистическите тенденции, малките предприемачи са заложили на повече фотоси в изданието си и текст, напълно съответстващ на рубриките, поставени от тях.

Първата страница от вестника децата са посветили на училищните новини. В тях са дали акцент на уроците по предприемачество, които провеждат, по-големите инициативи, в които са взели участие, и ежедневната им практическа и теоретична подготовка. Втората страница от „Млад предприемач” е насочена към бизнеса. Четвъртокласниците са предложили на своите читатели разработени и вече реализирани от тях бизнес идеи. Впечатление прави мястото, което са отделили за реклама на училището, насочена към бъдещи първокласници, предлагайки им обучение по предприемачество. Третата страница във вестника носи заглавието „Спорт”. С рисунки, снимки и илюстрации, предприемачите са показали моменти от свои състезания и екскурзии.

Креативното, практически насоченото и новаторско мислене на децата си личи и в четвъртата страница на вестника, където учениците са показали как могат да се забавляват, докато учат. Възпитаниците на г-жа Колева са включили редактиране на текст и изречения, кръстословица с правила по български език, открояване на слято изписани думи и откриване на десет разлики в две почти еднакви рисунки.

„Тези практически дейности доставят голямо удоволствие на децата и ги реализираме с интерес. Именно в такива моменти ученици успяват да разкрият пълния потенциал на творческите си възможности, дават разнообразни идеи, пълни са с енергия, надграждат наученото и вървят напред”, сподели учителят на малките предприемачи Румяна Колева.

Децата пък от своя страна разказаха, че им е било много приятно в ролята на журналисти и редакторски екип, но освен интересна, те споделиха, че тази работа е и много отговорна, изискваща подготовка, стил на писане, интересни идеи и поглед в различни сфери от живота.

След трудолюбието, вложено от страна на децата, и оригиналността на тяхното детско издание, можем да кажем: „Браво, наши бъдещи колеги и последователи!”.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *