За големите хора в малкия град

За Деня на хумора и сатирата ОНЧ „Напредък – 1864” организира творческа среща с Йордан Минчев. Писател, сатирик, журналист, общественик, музикант, родолюбец, романтик – всички тези познати и не толкова разкрити до сега страни от личността на Йордан Минчев, направиха срещата емоционална, ценна и съдържателна.

В творческите паузи преподавателят по музика Петър Божанов се погрижи за доброто настроение на гостите, изпълнявайки на пиано едни от най-популярните евъргрийни, а директорът на Драматичния театър Петър Петров запозна присъстващите с някои от най-колоритните сатирични разкази на Данчо Минчев. Творческата среща уважиха областният управител на Търговище Валери Симеонов, приятели на писателя, негови колеги и съграждани.

„Хора като Йордан Минчев, които могат и искат да осмеят времето, за да отсеят от него плявата, да правят хумор и да пишат сатира, са на изчезване. Затова той е гордост за нашия град”, каза пред гостите в кафе – залата на Читалището Божидар Николов.

Той сподели още какъв е в неговите очи Данчо Минчев като човек и приятел. Разказа и за времето, когато е издал първата книга на търговищкия сатирик „Всичко по един лев”.

А всички в залата бяха единодушни, че г-н Минчев има способността „да погледне всекидневието в друг, различен ракурс”, че с него човек може да говори по разнообразни теми, да се пошегува и да бъде себе си.

„Далеч съм от мисълта да изпращам послания към човечеството и че ще променя света. Пиша за мен си, защото имам нужда. Гледам на мен да ми хареса написаното. Пишейки, си създаваш един нов свят, живееш и с него, сам си определяш правилата – чисто и честно, така както е според твоите разбирания. А когато пишеш сатира, има много негативи, защото, каквото и да кажеш, все някой взел, че се познал”, разказа Йордан Минчев по време на творческата среща.

На въпроса на водещата Радка Иванова: „Винаги ли признанието идва след поклонението?”, Данчо Минчев отговори с едно свое желание – да вижда млади хора, които да получават обществено признание, независимо от сферата, в която се развиват.

„Има едно стихотворение на Христо Радевски: „Животът е ирония жестока. Кога кипиш в амбиция и страст, то всички те навикват и те хокат. Угасваш ли, на почит си тогаз…”. Все даваме награди за цялостно творчество, вместо да поощряваме младите, да ги амбицираме допълнително, да им дадем криле да се разгърнат”, сподели Йордан Минчев.

По време на срещата стана ясно, че съдържанието на третия том на неговия „Българевник” вече е готово и ще бъде издаден.

„Йордан Минчев притежава едно голямо богатство – чувство за хумор и дар слово! Данчо е образ – безподобен, внася живец във всичко, с което се захване”, каза за писателя-сатирик Магдалена Жечева, директор на Регионален исторически музей – Търговище.

Не на последно място по значение бе даден акцент и върху една друга част от живота на Данчо Минчев – активната му дейност в Патриотичен клуб „Възраждане”. Председателят на Клуба Савин Савов направи ретроспекция на възстановките, в които са участвали, подкрепена с незабравими спомени, запечатани в снимки.

Винаги на първите редици, с борбен дух, самоотверженост и неизчерпаема енергия, Йордан Минчев вече има зад гърба си редица исторически превъплъщения – на революционер, поробител, хайдутин, поп, четник и др.

В края на срещата директорът на ОНЧ „Напредък-1864” Галя Кръстева пожела на търговищкия писател още дълги години да радва публиката с творбите си, подарявайки му красив букет. А от своя страна Минчев благодари за уважението и разписа с лично послание екземплярите на всеки, закупил от книгите му.

Понякога или по-често големите неща се случват и в малките градове. А големите хора са големи по душа и сърце, с това, което създават, и с делата си, независимо къде живеят. Търговищенци вече са оценили своя автор като голям човек!

Текст и снимки: Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *