С ДУША, ВЛЮБЕНА В ИЗКУСТВОТО

За пореден път Търговище може да се гордее с талантите си. Градът ни не спира да изненадва с културни прояви, зад които стоят наши деца, младежи, преподаватели и развиващи се в различни сфери на изкуството професионалисти.

В ритуалната зала на НЧ „Напредък – 1864” своята първа самостоятелна изложба подреди и представи Християна Панайотова – Бета. Младото момиче се влюбва в рисуването още от дете, но тази обич става все по-истинска и задълбочена с годините.

Християна завършва художествената паралелка на Второ СУ „Проф. Никола  Маринов”, след което продължава образованието си в желаната от нея специалност „Архитектура”. Различното в творбите на Бета е, че прави дигитални рисунки, а това още повече привлече търговищенци на откриването на изложбата.

Изключително скромна, непринудена, усмихната, истинска, с широко отворени очи и душа за новото, красивото и различното, Християна сподели за читателите на „Знаме” подробности, относно творческите си проекти, мечтите, които желае да направи реалност, и не на последно място – за топлината, която получава от родното Търговище.

-Честита първа изложба! Нека с годините да се увеличават творческите ти успехи! Като за първа изложба вълнението сигурно е в пъти повече, подготовката по-дълга, а очакването – трепетно и нетърпеливо. Оправдаха ли се емоциите и очакванията, които вложи в създаването на дигиталната изложба?

-Сърдечно благодаря, дано така се получава! А очакванията ми не само, че се оправдаха, но и надминаха това, за което бях мислила предварително. Признавам, че изобщо не очаквах да дойдат толкова много хора на откриването и с такъв интерес да погледнат както на творбите ми, така и на мен самата. Мога само да благодаря на всички, които направиха първата ми изложба толкова специална и ми дадоха стимул за напред. Много мои приятели уважиха събитието, близките ми, учители, хора, напълно непознати за мен, също дойдоха да ме поздравят. Най-много ме прави щастлив фактът, че го има интереса към новото, към самата техника, към изпълнението.

-3D рисунките ли допадат най-много на твоята душевност?

-Последните шест години работя повече върху дигиталните творби, въпреки че рисувам и стандартно на хартия. С дигиталното изкуство изцяло се рисува в 3Д среда, с графичен таблет. А след това се обработва с различни програми, аз използвам фотошоп. Влагам цялата си емоция при всяко рисуване, а различните техники позволяват разнообразие. Моята душевност е изкуство, в момента я проявявам едновременно с архитектура, дизайн и дигитални рисунки.

-По време на изложбата представи 17 творби, сред които платна, посветени на женската нежност, и два автопортрета. Всеки творец има муза, завладяващо вдъхновение, което прави изкуството му уникално, при теб какво е? Защо избра тази тематика?

-Моето най-силно вдъхновение е женският образ. Тази хубост, нежност, красота и изтънченост можем да ги видим в жената. Освен в природата няма друг неин аналог. Вдъхновяват ме още добрите хора и музиката.

-Преди време беше участвала в графити рисуване на стената до Първо ОУ „Христо Ботев”, това е друга твоя позабравена във времето страст или можем отново да те видим, творяща в тази сфера?

-Определено можете! /смее се/  Тогава нарисувах една интересна котка, за която получих доста добри отзвуци. Графити изкуството е много креативно, цветно и оживено. Има огромна разлика от надписите със спрей, които сме свикнали да виждаме по сгради, трафопостове и други подобни. С удоволствие бих правила още графити, а те самите дават живот на фантазията и мястото, където са направени.

-А можем ли да видим твои комикс проекти?

-За сега съм правила комикси само за себе си, без да съм ги показвала професионално. Защо не?! Може това да е друга по-сериозна стъпка в моето развитие.

-Кога намираш време за Търговище?

-Винаги намирам време за Търговище, не съм се откъснала от града, въпреки ученето и професионалните ми ангажименти. Свързвам града с най-хубавите ми мигове, разпределям времето така, че голяма част да прекарвам и тук. Мисля, че с мои приятели, които също се занимават с изкуство и са родом от града, можем да бъдем полезни на Търговище, да бъде още по-хубаво място и интересно за младите хора. Имаме нужда от всякакъв вид изкуство!

Интервю на Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *