Стратегия за налагане на нов политико-икономически управленски модел, гарантиращ устойчиво развитие на обществено-икономическите процеси в град Търговище и региона

Град Търговище е един  от многото областни градове в България, които за изминалите 27  години на „преход”  се превърнаха в места, където е истинско чудо  да срещнеш някой, който да сподели с теб, че има надежда за нормални начини на благополучие и реализация на чистоплътния в мислите и поведението си млад човек.

Стана така, че град Търговище се превърна в неприветлив и непривлекателен за младите хора град. Очевидно е, че това лошо състояние трябва да се промени и градът ни отново да стане място, където е възможно голяма част от младите хора да сбъдват мечтите си, да създават семейство и да отглеждат децата си.

Това означава, че не е достатъчно да бъде променен само външният вид на градската среда, което за последните 2-3 години търпи леко развитие в пложителна  посока, благодарение на успешната реализация на някои  проекти по оперативните програми на ЕС.

Необходимо е да възвърнем усещането в хората, че нещо започва да се променя, и то да бъде до голяма степен   свързано с това, че те са най-важните за устойчивото развитие на града и имат хоризонт пред себе си. Само така ще можем да създадем предпоставките и за нова вълна от инвестиции в града ни, чрез които да снижим безработицата и да достигнем задоволителни нива на заетост на населението. Имаме нужда от инвестиции в модерни, екологично чисти и иновативни в технологично отношение производства и дейности, изискващи квалифицирани кадри не само за управленско, но и за средно-управленско и изпълнителско ниво. Отрасли, като машиностроенето и уредостроенето, които бяха традиционно установени и развити в нашия град, почти изчезнаха и можем да кажем, че днес съществуват под санитарния си минимум.

През всичките тези години на преход от тоталитарно към едно демократично общество, основаващо се на европейските практики за държавно управление и ценности за  развитие на обществото, като цяло, пропуснахме най-важното, а именно – да отстояваме до край принципите и позициите си на граждани, като изразяваме несъгласието си към лошите практики, наслоени като модел на мениджмънт и  вътрешно-фирмени отношения, и за жалост, не водещи до конкурентноспособност и до просперитет в пазарния свят. Знам, че за град като Търговище „страхът” се оказа единственият продукт, който успяхме всички заедно да създадем, а даже и добре да култивираме. Страхът  от това, че ако кажеш истината за каквото и да е, ще се превърнеш в мишена и ще бъдеш изхвърлен най-малко от работното си място. Това поведение всъщност е вредно както за обектите на властта, така и за нейните субекти-властимащите, защото неназоваването на събитията и проблемите с истинските им имена води само до тяхното задълбочаване.

Достигахме до там всички да говорят за миналото със сълзлива носталгия по едно отминало време. Kогато сменим темата с разговор към децата и внуците, всички леко оживяват: на едни внукът учи в Англия, на друг дъщерята работи в Брюксел, на трети внукът се оженил в Мюнхен.Това е провинциална картинка на днешна България –новите поколения са направили своя избор и са вече част от Европа ,но дядовците и бабите са останали да живеят в миналото-във времето на Варшавския договор ,при любящия несъществуващ Съветски съюз. Ние, хората разбираме какво сме имали, когато го загубим.Така е и с европейските ценности.Всеки говори,че това е клише,празни приказки,не се разбирали от хората.Сега обаче сме на път да загубим нещо изключително смислено и важно.Няма европейски ценности там, където на фашизоидни призиви се реагира с мълчание или негласно одобрение.Ако си представим,че има един свят,където пеперудите размахват крила,и друг ,където те не  правят това,то тази малка разлика ще означава ,че торнадо ще има само в единия свят.В кой свят предпочитаме да живеем-в принудителния ред и илюзия на комунизма или в детерминирания хаос и надежда на демокрацията.

Няма да се изморя да повтарям: демокрацията не може да бъде подарена като парче шоколад .Демокрацията трябва да бъде завоювана ,за да бъде завоювана трябва да бъде желана.За да бъде желана, трябва да знаем какво представлява -това са думи на журналиста Ориана Фалачи /1926-2006г./.

Ние успяхме да се докажем през времето, като запазихме доверието на нашите симпатизанти. Устойчивостта е нашето най-силно оръжие за спечелването на доверието на хората.. Надявам се, че хората ще успеят навреме да разберат къде сме ние и за какво се борим, за да ни подкрепят. Сега основанието е по-голямо, защото в Народното събрание са нужни хора вън от всякакви схеми. Има смисъл да се гласува за Нова Република, защото за нашите цели – спирането на АЕЦ „Белене“, разследването на КТБ и на горивните картели, правосъдната реформа, ни е нужен всеки глас. Всяка подкрепа е нужна. Важно е да влезем с добър резултат, за да напишем законопроект за реформа в правосъдието и да събираме глас по глас подкрепа.

Необходимо е да положим всички усилия за в бъдеще град Търговище да бъде място, което голяма част от хората да припознават, като своето място за реализация и качествен живот.

Бъдете активни гласувайте за Нова Република  с номер 4 !

Д-р Христо Христов, водач на листата на Нова република за Търговищки регион

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *