Областният управител на Търговище Валери Симеонов участва в обществена дискусия за развитието на регионалния туризъм

Областният управител на Област Търговище Валери Симеонов бе гост на откриването на VII-то издание на кампанията “Чудесата на България”, организирана от вестник “Стандарт” под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова.

По този повод във Велики Преслав се събраха представители на изпълнителната и местната власти, туристическия бранш, учени, историци и археолози и обсъдиха новите възможности за развитие на културно-историческия туризъм в региона.

Помощ за уреждане на собствеността на древния град Мисионис поиска от Министерство на културата кметът на Търговище д-р Дарин Димитров. Археологическият обект спечели миналогодишната награда на „Чудесата на България“ в раздел „Открития“. Територията се води горски фонд, което възпрепятства кандидатстването по европейски проекти.

Участниците в дискусията обсъдиха създаването на нов туристически маршрут за областите Шумен и Търговище и възможността за посещение с един билет на знаковите обекти Плиска, Преслав, Шуменска крепост, Мадарски конник и Мисионис.  

 

Преди по-малко от седмица европейските институции определиха 2018 година като година на културното наследство, припомни вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя допълни, че този факт е важен, защото ще има допълнителни средства от 10 милиона евро за културно наследство.

Специални гости на събитието бяха заместник-министърът на културата проф. Боряна Христова, областните управители на Търговище и Шумен – Валери Симеонов и Валентин Александров, както и кметовете на Велики Преслав – Александър Горчев, на Търговище – д-р Дарин Димитров, на Каспичан – Милена Недева, проф. Николай Овчаров, директори на исторически музеи и др. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *