Зорница Русинова представи в Търговище социалната политика на ГЕРБ

ПП ГЕРБ – Търговище организира кръгла маса на тема „Социална политика”. Специален гост на срещата бе Зорница Русинова, министър на труда и социалната политика във втория кабинет на Бойко Борисов.

В присъствието на водача на листата на ГЕРБ за Търговище Теменужка Петкова, останалите кандидати за народни представители и заинтересовани по темата граждани и представители на институции,  бяха представени основните акценти от платформата на партията, свързани със социалния сектор.

Зорница Русинова заяви, че във фокуса на предизборната програма, която са изработили стои човекът, семейството, младите хора и децата, които са бъдещето на страната. Поради тази причина и основният им приоритет е инвестиция в образованието. Заложили са изцяло преформатиране на социалната система, социалните услуги и социалните плащания. По думите на бившия министър, ангажиментът, който поемат от ГЕРБ е да създадат нов Закон за социалните услуги.

„Крайно време е да разделим социалните помощи от това какво са услуги, защото социалната помощ компенсира ниските доходи на най-бедните хора. Услугите обаче,  са тази част от социалната политика, която решава проблема на всеки конкретен човек. Бъдещето на социалната политика е в услугите”, заяви в Търговище Зорница Русинова. Тя обясни още, че е нужно съобразяване с работата на всяка една служба, с конкретните проблеми на семействата, като за това основна роля ще имат и неправителствените организации.

„Разчитаме на НПО, на това да имаме диалог с тях, защото те са нашия партньор в тежката задача да решаваме проблемите на индивида и семейството във всяко населено място”, каза бившият социален министър.

Като основни проблеми бяха посочени липсата на качествена грижа и ниското заплащане на работещите в социалната сфера. Зорница Русинова посочи, че това би могло да се промени, ако има реална конкуренция между услугите. Според Русинова, ясното разграничение на стандарта и изясняването на това, какво е необходимо за хората, които всяка година ползват социална услуга, ще доведе до по-високо качество. Това пък ще даде възможност на държавата да отделя повече средства, както и да ги използва разумно и ефективно в това направление.

„Другия важен акцент в програмата на ПП ГЕРБ е разработване и стимулираме на тридетния модел. Цялата програма на ГЕРБ е в подкрепа на семейства на образовани хора, които искат да имат повече от едно дете.Трябва категорично социалните помощи да бъдат обвързани не с броя на децата, а с отговорното родителство. От друга страна трябва да бъдат разработени финансови стимули, така че в България да има млади хора, които да имат едно, две или три деца”,

Това обаче е обвързано с високите доходите и тяхната сигурност. За тях, според бившия министър са нужни различни стимули.

Като следващ акцент в социалната политика на ГЕРБ Зорница Русинова посочи – интеграцията на хората с увреждания. По думите й, първата стъпка е ликвидиране на системата на фалшивите ТЕЛК-ове, за да бъдат насочвани средствата правилно, при наистина нуждаещите се хора с увреждания.

„Търговище е лидер в усвояването на ОП „ Развитие на човешките ресурси. А по програмата за подпомагане на най-бедните хора около 15 хил. човека получават пакети с храни, около 200 човека се хранят в трапезариите на територията на общината. Инвестицията около 1млн. 600 хил.лв. в социалните дейности по различните проекти на общината наистина подпомагат хората от Търговище”, каза по време на срещата Зорница Русинова.

Тя добави още, че в сферата на пенсионната система от  ПП ГЕРБ ще поемат два ангажимента – ръст на пенсиите и стабилност на пенсионната система. Минималната пенсия би могла да достигне 200-250 лв. при реализирането на 4-годишен мандат на партията. За същия период е предвидено минималната работна заплата да се вдига плавно, достигайки 650 лв.

„Ние от ГЕРБ сме реалисти и поемаме обещания, които можем да изпълним”, заяви в края на срещата в Търговище Зорница Русинова.

Тя отговори на всички въпроси, които гостите й зададоха, апелирайки към тях да гласуват с бюлетина номер 11 на предстоящите избори.

Симона Алексиева

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *