С общоселски тържества отбелязват Сирни заговезни в Стража и Пробуда

На 26 февруари, неделя, в селата Стража и Пробуда ще бъде отбелязан празникът Сирни заговезни. Кметствата и читалищата в населените места са подготвили богата програма от народни обичаи и възстановка на стари традиции за жителите си.

С гонене на злите духове с кукери ще бъде отбелязан празникът в село Пробуда. Местни жители, облечени в традиционните маски и костюми, със саби и чанове, ще обиколят улиците на селото. Програмата ще започне в 10,30 часа пред читалището, където ще бъде запален огън. Ще бъде подготвена изложба на баници и представен обичаят „хамкане“. Според него най-възрастният мъж от семейството завърта червен конец със завързано яйце над главите на децата, които трябва да го уловят.

Традиционен общоселски празник за Сирни заговезни организира и кметството в село Стража от 18 часа в неделя. Освен запалване на огън и обичая „хамкане“, организаторите са подготвили фолклорна програма с изпълнения на местни самодейци и Фолклорна група „Горска китка“ при Народно читалище „Светлина – 1929“, село Пресиян.  Ще се проведе и традиционното състезание по въртене на оратник.

Според традицията, той представлява дървен прът с отвор в горния му край. В него се слага слама, царевичак или гума. Оратникът се запалва и започва да се върти в кръг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *