Конкурс „БУКЕТ”-2017 – Емоции, приятелство, споделени успехи

ПРИ ОТЛИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ премина конкурсът „Букет”, който миналата събота, за трети пореден път, се състоя в търговищкото читалище „Напредък”.

Този културен форум, който се провежда под патронажа на д-р Ахмед ДОГАН, дава възможност на деца и млади хора от всички етноси да изявят таланта си и да покажат традициите си.

Конкурсите имат за цел: да повишат интереса на младите хора към изкуството и към традициите на етносите в България, да съдействат за утвърждаване на мултикултурализъм в обществото, както и да създават среда за изява и развитие на таланти. Основните принципи на този културен форум са:зачитане и уважение към другите култури, придържане към общоприети естетически норми, доброволно участие и състезателен характер на проявите.

КАК ПРОТЕЧЕ САМИЯТ ПРАЗНИК В СЪБОТНИЯ ДЕН- с този върос се обърнахме към организаторите Неслихан Хамидова, областен координатор на конкурса, и Шенай Мехмедова, общински координатор на проявата. Ето техния коментар:

Неслихан Хамидова: „Смятам, че конкурсът премина много добре. Повече от 6 часа в съботния ден в търговищкото читалище младите хора пяха, танцуваха, забавляваха се…Знае се, че младите трудно излизат и се задържат на сцена. Може би затова впечатление направи  потока от хора през целия ден- близки, приятели, роднини на участниците, които с огромен интерес се включваха и следяха конкурса. Тук, на сцената пяха и танцуваха деца, подготвени по школи и състави, както и много самодейци. Освен изявени състави от Търговище, имаше и самодейни групи от селата:Вардун, Кралево, Голямо Ново, Драгановец, Черковна и др. Добре познато лице беше и водещият Мустафа Ефраим, който също помогна за доброто протичане на онкурса.”

Шенай Мехмедова:” Всички от участниците бяха прекрасни, положиха много усилия този празник „Букет” да се превърне в незабравим за града ни. Мнозина от тях вече споделиха, че никога няма да забравят това изживяване. Десетки бяха и отличените с грамота и парична награда, а най-талантливите ще участват в областния конкурс „Букет” през м.септември. Държа да спомена и да благодаря на журито в състав: Иванка Василева, Илияна Иванова, Мевзуне Бейтулова и Елена Василева-добре познати личности в града ни. Надяваме се и занапред културата да е водещото звено, което да обединява всички етноси при нас, да ни подтиква към уважение към традициите и толерантност помежду ни. Впрочем, такъв е и смисълът на този конкурс.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *