Образа на Левски оживя в Търговище

Търговище също се включи в отбелязването на 144-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Програмата започна с отслужване на панихида в храм „Св. Йоан Рилски”, след което пред барелефа на Левски на площад „Независимост” търговищенци сведоха глава пред подвига на героя.

По време на общоградското поклонение прозвучаха стихове за Апостола, а най-вълнуващо от всичко бе пресъздаването на най-силните моменти от разпита на Левски с художествената композиция. Учениците от театралната студия на Първо СУ „Св. Седмочисленици” с ръководител Иван Иванов въздействаха емоционално на присъстващите, пренасяйки ги в миналото, в историята на страната ни и в онзи момент, когато Левски дава живота си за родината. Учениците се превъплътиха в ролите на Апостола, чорбаджиите Хаджи Иванчо Хаджипенчович, Хаджи Мальо, Пешо Коларови и водещите разпита Осман и Сеид паша.

А внушителната прилика на Никола Георгиев от Първо СУ, с когото образът на Левски оживя в Търговище, остави ярка следа в сърцата на събралата се публика.

Духовият оркестър с диригент Красимира Коларова също се включи в поклонението за паметта на националния герой.

А венците и цветята пред барелефа  на Левски засвидетелстваха огромната почит към подвига, делото и саможертвата на великия българин.

 

Своето уважение към делото на Апостола засвидетелстваха кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, председателят на Общински съвет инж. Хатидже Алиева, областният управител Валери Симеонов, зам.-кметовете Емине Якубова, Рая Матева, Валентин Велчев и инж. Митко Панайотов, директори на институции, общински съветници, представители на политически партии, много ученици и граждани.

Текст и снимки: Симона Алексиева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *