Румен Димитров от Лиляк е пчелар на годината в Търговище

Професионалният празник на пчеларите 10 февруари бе отбелязан с дискусия и дегустация на мед в Регионална библиотека „Петър Стъпов” – Търговище.

Темата, върху която дискутираха пчеларите, бе „Предизвикателствата на пчеларството в градски условия”, а мероприятието уважи градоначалникът д-р Дарин Димитров.

Елена Стоилова, председател на Общински браншови пчеларски съюз „Нектар” в Търговище, обяви пред гостите в библиотеката, че ще подарят два кошера на Община Търговище с пчелни семейства. Грижата за тях ще бъде съвместна, а най-подходящото място за поставянето на кошерите от общинска администрация информираха, че е дворът на старите казарми.

„Много млади хора започнаха да се занимават с пчеларство. Нашият регион дава и добри предпоставки за биологично пчеларство, въпреки трудностите. Отглеждането на пчели отдавна не е приоритет само на селските региони, градските райони дори са по-подходящи. Именно за това пчеларският бранш в нашата страна се бори срещу желанието на местните власти да бъде ограничено отглеждането на пчели в населените места”, разказа Елена Стоилова.

Тя сподели още, че поради студената зима и тежките температурни условия някъде се очакват над 50% загуби при пчелините, извън населените места.

По данни на областната служба земеделие над 29 000 са пчелните семейства в област Търговище, а общият добив на мед за изминалата 2016 г. е близо 400 тона.

За пчелар на годината в Търговище бе избран Румен Димитров от село Лиляк. За 2016 г. Румен е добил 5 тона пчелен мед, а общият брой на кошерите, които притежава, е 300.

Гостите на пчеларския празник имаха възможността да опитат различни вкусове и продукти от сладкото изкушение.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *