Заседание на Областната епизоотична комисия

В Областна администрация Търговище се проведе заседание на Областната епизоотична комисия, ръководено от областния управител Светлин Бонев. Заседанието се свика във връзка с предприемане на конкретни мерки за предотвратяване проникването на болестта Инфлуенца А (птичи грип) на територията на област Търговище.

Д-р Емил Зафиров – началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ – Търговище представи накратко информация свързана с установените огнища на болестта Инфлуенца по птиците на територията на страната.  Той поясни, че първият случай е констатиран в частна птицеферма във Видин през месец декември, като след това са открити огнища на болестта и на територията на областите Монтана, Враца, Софийска област, Пловдив, Ямбол, Стара Загора, Пазарджик, Кърджали. Д-р Зафиров допълни, че най-много огнища има в Пловдивска област, като там заболяването е проникнало чрез внос на еднодневни патета от Унгария. Той добави още, че със заповед на министъра на земеделието и храните са включени допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на болестта, като също така е потърсено съдействие и от органите на ДАНС. В друга заповед са определени водоемите, обитавани от диви мигриращи птици, в които е забранен достъпа за любителски риболов. В заключение д-р Зафиров каза, че обстановката на територията на областта се следи непрекъснато, като се поддържа постоянна връзка със собствениците на птицевъдни обекти.

Инж. Васил Василев – директор на  ТП ДГС – Търговище допълни, че от 03.01.2017 г. е издадена заповед на министъра на земеделието и храните, с която се забранява лова на пернат дивеч на територията на цялата страна.

С цел предотвратяване навлизането на болестта, Областната епизоотична комисия реши да бъдат засилени  мерките за биосигурност в птицевъдните обекти на територията на област Търговище и ще се осъществява постоянен ветеринарномедицински контрол за тяхното спазване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *