Там, дето знанието живей!

„Там, дето знанието живей” бе озаглавена изложбата посветена на 170 години светско образование в Търговище.

img_20161028_175252

Експозицията бе подредена и представена в Славейковото училище, където поколения от различни възрасти имаха възможността да проследят историческите периоди в сферата на образованието от миналото до днес. Сред гостите на изложбата бяха кметът на града д-р Дарин Димитров, заместникът му Рая Матева, секретарят на общинската администрация Христалина Халачева, директори на училища, учители, общественици, както и много ученици.

img_20161028_173444

„От 1846 г. датира първото документално сведение за съществуването на светско българско училище във възрожденско Търговище, а преподаването е било по взаимоучителна метода”, запозна с тези факти гостите на изложбата директорът на музея Магдалена Жечева.

img_20161028_171846

Тя разказа още, че търговищките граждани още тогава искали децата им да се обучават с възможностите и правилата на модерното образование и правели всичко възможно това да се случва.

img_20161028_173130

Докосвайки се до някои от учебните пособия по-възрастните гости на изложбата успяха да се върнат във времето, в което те самите са били ученици и да разкажат за отминалото време. Други пък доскоро са писали на черната дъска, а за някои от малките ученици всичко, което видяха в музея бе ново и интересно. Това всъщност е идеята на авторите на изложбата д-р Тоня Иванова, Светлана Аврамова, Диана Жекова и Дарина Балъкчиева – да запознаят гостите на експозицията с характерните особености в образованието през различните години.

img_20161028_172224

Изписването на буквите от азбуката върху лист с перо и мастило също предизвика голям интерес по време на изложбата. Славейковата класна стая също бе изпълнена с ученици и множество детски усмивки.

Изложбата донесе празнична атмосфера на гостите точно в навечерието на Деня на народните будители.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *