Мая Манолова организира приемна в Търговище

Омбудсманът на Република България Мая Манолова организира приемна в Търговище. Заедно с екипа си тя се срещна с жители на града и региона, които поставиха най-наболелите си проблеми и тревоги.

Приемната се състоя в Центъра за административно обслужване в Община Търговище, който Мая Манолова похвали пред медиите.

Тя сподели още с журналистите, че в рамките от 1 януари 2016 г. до този момент е получила 62 жалби от област Търговище, с два пъти повече от същия период през изминалата 2015 г.

„Преобладават жалбите срещу монополни дружества, доставчици на обществени услуги, частни съдебни изпълнители, междусъседски спорове, банки и фирми за бързи кредити”, заяви Мая Манолова.

30 души имаха възможността да получат консултация в изнесената приемна на омбудсмана в Търговище. Мая Манолова запозна журналистите с проблем на млада жена от града, на която детските надбавки са запорирани от частен съдебен изпълнител.

„Задължението, според нея към мобилен оператор е несъществуващо, но е минало през арбитражен съд. Всеки един от силните на деня е злоупотребил по някакъв начин, за да доведе жената до моята приемна. Ние ще се намесим, но случилото се до сега не можем да върнем назад във времето”, обясни Мая Манолова в Търговище.

Друг поставен въпрос пред омбудсмана по време на приемната в града е бил този за енергоразпределителната мрежа във вилните зони и т.нар. „параграфски земи”. Работата на социалните служби и по-конкретно на Центровете за настаняване от семеен тип и приемната грижа бе сред приоритетните проверки, които Мая Манолова направи в Търговище.

„Притеснително е, че едни и същи случаи се бавят с години. Всъщност това, което констатирахме преди година в Търговище по отношение на осиновяването и приемната грижа, ни предизвика да направим предложения за промени в Семейния кодекс, които се отнасят за частта осиновяване”, каза омбудсманът.

Общественият защитник припомни случая в Търговище с конкретна процедура по осиновяване, която дори след една година и премахване на всички съществуващи пречки не може да бъде финализирана. По думите на Манолова причината е в регионалната структура на дирекция „Социално подпомагане”, за което ще бъдат издадени съответните предписания.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *