Трети месец растат оборотите на фирмите заради проверки на НАП

За трети пореден месец оборотите на търговските обекти на територията на област Търговище значително нарастват в резултат на непрекъснатия контрол от служителите на Националната агенция за приходите.

Само за  август са извършени 136 оперативни проверки. За същия период органите по приходите в офис Търговище са установили 22 административни нарушения за неиздаване на касови бележки, несъответствие в оборота от касовия апарат и действителния оборот в касата  и др.

За целия летен сезон  в областта са извършени 369 оперативни  проверки в търговски обекти и са съставени 98 акта да установяване на административни нарушения.

Глобата за неиздаване на касова бележка за физическите лица, които не са търговци е в размер от 100 до 500 лв., или имуществена санкция – за юридическите лица и едноличните търговци, в размер от 500 до 2000 лв. При повторно нарушение размерът на глобата е от 200 до 1000 лв., а на имуществената санкция – от 1000 до 4000 лв.

Освен проверки на  дейността на обектите  във връзка с издаване на  касови бележки при продажба на стоки, водене на дневните счетоводни отчети и други разпоредби на данъчното и осигурително законодателство,  от служителите на приходната агенция бяха иззети и обороти от касите на четири търговски обекти на длъжници към бюджета.

Мярката да се изземе оборотът от търговския обект е крайна и се прилага само в случаите, в които въпреки, че длъжникът разполага с парични средства  не плаща задълженията си за данъци и осигурителни вноски, поясняват от НАП. Иззетите средства бяха описани от публичните изпълнители и внесени по набирателната сметка на НАП за суми от просрочени задължения.

От офиса на НАП в Търговище апелират лицата с просрочени задължения да търсят активно контакти с приходната администрация за постигане на споразумения за разсрочено погасяване на неплатените в срок данъци и осигуровки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *