Илинденски събор в село Пресиян

Село Пресиян празнува традиционния си събор. На събитието присъстваха заместник-кметовете Рая Матева и Емине Якубова, директор на дирекция „Хуманитарни дейности” в Община Търговище Косьо Костов и много гости.

DSC00962_mini

„Традициите и обичаите са най-ценното, което са завещали дедите ни, а за опазването им голяма роля имат читалищата. Те обединяват хората и съхраняват населените места” – с тези думи кметът на селото Шюкрие Ахмедова откри събора.

Празникът продължи с изпълнения на групата за автентичен фолклор „Горска китка” към читалището в селото. Символично бе отпразнувана и 10-та годишнина от създаването на състава. Групата е носител на много отличия от участия и конкурси. Последното е получената трета награда в категория „певчески групи“ от събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2016.

Тази година гост-изпълнител в Пресиян беше певческата група на читалището в село Стража.

Илинденският събор съществува още от далечната 1928 г. Оттогава до днес той е организиран по различен начин. Посветен е на илинденци – на бежанците и преселниците от Беломорска Тракия след Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г., Балканските войни и Първата световна война. Почти всяко семейство от Пресиян пази спомена от тези героични и трагични за българския народ събития, които се предават от поколение на поколение и се разказват като легенди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *