Министърът на труда и социалната политика посети Търговище

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова посети Комплекса за социално-здравни услуги в Търговище (бившия дом „Майка и дете”).

IMG_20160718_154259

На срещата присъстваха кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров, секретарят Христалина Халачева, директорът на Комплекса и журналисти.

Министър Русинова похвали Община Търговище за добрия им комплексен подход в социалната сфера и за работещите в Комплекса.

В Търговище министърът на труда и социалната политика каза, че предстои изцяло ново законодателство в сферата на социалните услуги.

„До сега в България нямаше Закон за социалните услуги. Вече има работна група, която подготвя първите текстове”, каза министър Русинова.

Тя сподели още, че такова законодателство е необходимо, за да бъдат добре дефинирани социалните услуги. Ще бъде постигната още ефективност на средствата и качество на услугата, което може да се осъществи с ясно спазване на стандартите и реална конкуренция между всички доставчици на услугата.

„За мен е важно и  да отчетем достойнството в работата на всички социални работници, които се грижат за толкова тежки случаи”, сподели Зорница Русинова.

IMG_20160718_155943

Министърът каза още, че благодарение на солидарността на Европа ще бъдат финансирани такива социални центрове в 68 града в страната, сред които и Търговище. След приключване на европейското финансиране, издръжката на услугите се поема от съответната община. А цялостната идея е превръщането на старите сгради и домове в модерни комплекси и услуги, близо до семействата.

След посещението в Комплекса социалният министър проведе работна среща с д-р Димитров за обсъждане възможностите за разширяване и надграждане на социалните услуги, които се предоставят от Общината.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *