Хор „Златна лира“- нови амбиции и творчески хоризонти

-Г-жо Иванова, тези дни Женският хор „Златна лира“ се завърна с призово отличие в Албена и стана лауреат първа степен на 13-я Международен фестивал „Маестро Захари Медникаров“ –  един блестящ финал на настоящия творчески сезон. Какво още ще откроите от изминалия творчески сезон?

-Отчитаме един плодотворен  творчески сезон за Женски хор „Златна лира“ с участието ни в 3 фестивала и в още редица музикални прояви.

Blagovest_koncert

Първият фестивал беше в Гърция, под наслов  „Музика и море“, който се проведе в курорта Паралия Катерини. Отзивите  от този международен фестивал бяха отлични, върнахме се удовлетворени. Вторият фестивал, в който взехме участие бе в Русе, на първи ноември-Деня на будителите. Това беше една национална хорова среща,  в която, освен нас, взеха участие и Русенският детски хор, Варненският хор на учителите и Смесен хор „Ирина Щиглиц“-София. Проявата мина пред многолюдна публика, в една чудесна откъм акустика зала, а на втория ден хоровете изнесоха концерт и в църквата „Св.Троица“, където след службата бяхме благословени от русенския владика. Беше незабравимо!

През настоящата 2016 г. година изнесохме три самостоятелни концерта с различен репертоар. На един от най-светлите християнски празници-Благовещение,  на годишния  концерт „Радуйтеся людие“ във фоайето на РБ“Петър Стъпов“ прозвучаха творби от Хендел, Бородин, Бърнстейн и др. Пак в библиотеката, изнесохме голям Великденски концерт с църковен репертоар. На 15-ти април концерт изнесохме в църквата в Попово по повод инициативата на Българския хоров съюз „България пее“. Поднесохме и цветя  в дома на незабравимата, харизматичната  Лилия Гюлева-жената основателка на Празниците на женските и девическите хорове- музикален форум, който през идната година ще отбележи своето 10-то издание / провежда се през две години/. Освен всичко това, включихме се и в спектакъла  на Кукления театър по възстановката на Освобождението на Търговище, съвместно с Клуб „Възраждане“- беше една изключителна, вдъхновяваща постановка!

-Да отправим взор напред, към творческите Ви хоризонти. Разбирам, че въпреки лятната пауза, Вие енергично организирате старта на новия творчески сезон през есента. Споделете…

-Получихме покана от Левон Манокян, диригентът на проекта „Вечните песни на България“ с участието на Маргарита Хранова и Орлин Горанов. В процес на уточняване сме за един подобен концерт, в който освен симфоничен концерт и солист, е нужно и участие на хор. Но това са планове за есента. Тези дни получих покана да участвам като жури на хоровия фестивал в Охрид, но поради стечение на обстоятелствата / ще бъда в чужбина/ вероятно ще се размина с тази покана. 11-ти декември е обявен от Юнеско за Световен ден на хоровото изсуктво, който ден в България ще бъде под егидата на президента. А Търговище е обявен за един от центровете, където се предвижда такъв празничен концерт- тази ще е една от нашите амбициозни цели.

-Има ли вече новини около предстоящото 10-то издание на Празниците на женските и девическите хорове „Проф.Лилия Гюлева“, все пак подобен музикален форум се подготвя месеци, години напред…

-Да, събитието ще се състои в началото на юни 2017 г. и вече организацията е в ход. Ще бъде изпълнена специално написаната за нас от композитора Красимир Кюркчийски Сюита за три хора, струнен оркестър и солисти, чиято премиера ще се състои тогава.Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров вече е информиран, той радушно приема  идеята, подкрепя ни като домакини на този значим музикален форум.

-Отправихте ли вече покана и към почетния председател на фестивала- маестро Йордан Камджалов?

– В преговори сме, имаме уверението му, че ще бъде сред нас. Очакваме и други скъпи гости: Детският радиохор от София с диригент Венеция Караманова, предстои да уточним и другите, но, организацията, както казах, вече е в ход…

-Пожелавам здраве, нови предизвикателства, пълни зали с публика и нови творчески върхове за престижа на Търговище, за престижа на България! На добър час!

ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *