Оптимизират и детските градини в селата на Община Търговище

След предложението на Община Търговище да бъдат върнати таксите за детските градини, ръководството на администрацията готви още промени в образователната система.

Новото предложение бе представено пред медиите от заместник – кметът на Община Търговище Валентин Велчев и Ани Кушева, гл. експерт. Общинските съветници в Търговище ще гласуват докладната записка, касаеща оптимизирането на детските заведения в някои от селата на Общината.  Предвижда се закриването на четири директорски щата в детските градини в селата Макариополско, Руец, Дралфа и Търновца.

  „В Руец, където има голяма раждаемост, за периода от 2010 до 2013г., би трябвало да има 75 деца. На практика те са само 20. В Голямо ново би трябвало да са 95, а  в градината са 35 деца. Същото е и в Подгорица. По данни на ГРАО трябва да има 82 деца на възраст за градина. Записани са всички пребиваващи в селото, които са 30. В групите по селата са обхванати 389 деца”, информира по време на пресконференцията гл. експерт в Общината Ани Кушева.

Тя разясни още, че на практика детските градини в селата няма да бъдат закрити, групите в тях ще бъдат запазени, а промяната е в административната реформа. До тази оптимизация се стига, поради недостиг на средства за заплати на учителите, които са в размер на 40 000 лв.. От Община Търговище се надяват, че с реформата финансовата издръжка ще бъде подобрена. За такъв положителен пример бе дадена ЦДГ 11, която има няколко филиала, но е успешно ръководена от един директор.

Ани Кушева и зам. – кметът допълниха още, че тепърва предстоят още сериозни предизвикателства по отношение предучилищните заведения за деца и системата на образованието.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *