Започна Археологическо лято 2016 в Търговище

Стартираха тазгодишните разкопки на крепостта Мисионис  край Търговище. Това стана ясно по време на организирана пресконференция в Археологическата експозиция.

Участие в срещата с медиите взеха кметът на общината д-р Дарин Димитров и археолозите проф. Николай Овчаров и Ангел Конаклиев. „За мен е чест да стоя до проф. Овчаров и Ангел Конаклиев, защото това са хората, които направиха едни от най-големите открития в областта на археологията в Търговище”, каза в началото на пресконференцията градоначалникът.

Той сподели още с журналистите, че занапред развитието на града като туристическа дистанция ще бъде свързан пряко с откритията в Мисионис. От бюджета на Община Търговище и тази година са заделени средства в размер на 30 000 лв. в подкрепа на разкопките.

Със стартът на Археологическо лято 2016 в Търговище разкопките ще бъдат концентрирани в Източния и Северния квартал на древния град. Археологът Ангел Конаклиев сподели, че влага големи надежди за археологически изненади в Северния квартал на крепостта, който се намира от лявата страна на пътя София – Варна. Според исторически сведения там е съществувала кантора за търговия с Русия и международен търговски път, от който града се е издържал.

Археолозите разказаха, че още в първия ден на разкопките е намерена къща в Источния квартал на крепостта.

„Мисионис има много интересна средновековна история, именно през 9 – 10 век той е бил важно, укрепено селище, пряко свързано със столицата Велики Преслав. Значението му през 12-13 век обаче става още по-голямо, тъй като крепостта е обновена цялостно и може да се каже, че е основният страж на Търновград”, разказа проф. Николай Овчаров. По думите му Мисионис е съществувал тогава не само като военна крепост, но и като икономически център. По време на пресконференцията бяха показани и шест монети на султан Мурад I от 1388 година. Монетите са били на затрупан под руините на опожарения град турски воин.

„Находките показват, че това е бил един от турците, които са атакували крепостта, тъй като няма начин християнин да носи такива монети там”, каза проф. Николай Овчаров.

Той обърна внимание на един пасаж на най-ранният османски хронист Мехмед Нешри, в който се събира цялата османска доктрина на завоеванието – „Султан Мурад казва на Али Паша: Руши, пали и граби земята Шишманова, но дойдат ли някои сами при тебе – тях наравно с другите не брой за врагове”.

„Дори османските хронисти подчертават смелостта на малцината оказали съпротива нашествениците и останали докрай верни на своя цар Иван Шишман. Вто защо историята на Мисионис (тогавашно Косово) е толкова важна за нас и като българи, и като търговищенци. Именно тук се е разиграл един от най-драматичните епизоди на войната. Малко по малко сглобяваме този пъзел, наречен Мисионис”, заяви пред журналистите проф. Овчаров.

Той издаде и новината, че в момента се печата пътеводителят на града, който лично е изготвил и ще носи името „Търговище – бисерът на българския североизток”. Професорът издаде, че в него е засегната цялата история на града от най-ранните разкопки до появата на Ески Джумая в по-късно време.

Археолозите благодариха на Община Търговище и на спонсорите от „Ротари клуб” и строителния предприемач Григор Иванов за оказаната финансова подкрепа.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *