Спорт

Летен лагер на ориентировачи от Търговище в Италия и Швейцария

13694227_995430640554668_1360977957_o

20 деца от Спортен Клуб по Ориентиране „Вариант 5” се завърнаха от лагер в Швейцария. По време на лагера състезателите взеха участие в състезания по ориентиране в Италия и в Швейцария, които се провеждаха паралелно със Световното първенство по ориентиране за младежи  в Швейцария.

Състезателите на „Вариант 5” имаха възможност да разгледат Венеция, както и няколко италиански селца, а в Швейцария спаха в красива стара къща в Чиерв, посетиха няколко села в Алпите, последният ден гостуваха у семейства в Берн. Освен в тренировки и в състезания, децата с готовност се включваха в много дейности – помагаха за приготвянето на храната, месиха швейцарски хляб, участваха в много игри по отбори, направиха поход в планината и барбекю. По време на лагера, децата попълваха анкета, която ги стимулира да се запознават с местните хора,за да търсят информация за Алпите, за езиците, които се говорят в Швейцария, за историята, традициите, за украсата на къщите, за животните и растенията в този регион.

„През тези 16 дни сред красотите на Алпите, децата станаха по-задружни, научиха много ценни уроци, пяха, твориха и се забавляваха, далеч от мобилните технологии”, сподели ръководителят на търговищките деца.

ЗЛАТО ЗА ГРИГОР ДИМИТРОВ ОТ КЛУБ “АЕРОЕЛИТ”

img_2

С първо място и златен медал се завърна от национално състезание Григор Димитров от Клуб „Аероелит” към Младежки дом-Търговище, с треньор з.м.с. Николай Николов.
Григор се състезава в класовете F1P и F1B при средношколците в Националното първенство по авиомоделизъм, организирано във Вълчитрън от Българската федерация по авиомоделизъм. В клас Свободнолетящи авиомодели с бутален двигател /F1P/ Григор спечели първо място и златен медал, в клас Гуменомоторни свободнолетящи модели /F1B/ се класира на пето място.
З.м.с. Николай Николов: „Голям брой участници и голяма конкуренция имаше на това състезание. Смятам, че се възвръща интереса към този спорт и това ме радва. Особено голям бе броя на участниците при планери и при гуменомоторни модели. Имаше българи, които живеят в други страни и се бяха прибрали, за да участват в националното състезание. Вятърът бе по-силен от нужното и слънцето беше много агресивно, но като цяло метеорологичните условия не бяха лоши. Състезанието премина при много добра организация, без спорни ситуации.”

СВЕТКАВИЦА С ШАМПИОНСКА ТИТЛА ПРИ АКРОБАТИТЕ

13580668_1075522532540508_456168410699947449_o

Състезателите на СК СГА „Светкавица” – Търговище се върнаха с медали от Държавния индивидуален и отборен шампионат по акробатика, който се проведе в Благоевград.

В индивидуалното класиране на първо място в стълбичката с наградени се нареди Александър Христов от „Светкавица” – Търговище. Той вдигна високо заслужения златен медал. А в същата категория другият търговищки акробат – Борислав Борисов зае трето място и спечели бронзов медал.

В отборното класиране състезателите на „Светкавица” при 6-8 годишните, спечелиха първото място. Възпитаниците на Румяна Чукарска и Дмитрий Николов сразиха конкуренцията за първото място. Втори и трети станаха отборите на КСА “Нефтохимик 2011” Бургас и КСА Бургас.

Отново в отборното класиране, но при момчетата 9 – 11 години спортният клуб от Търговище завоюва третото място.

БАСКЕТБОЛИСТКИТЕ НА „СВЕТКАВИЦА” – ТЪРГОВИЩЕ КЛАСИРАНИ НА РЕПУБЛИКАНСКО

13342884_1752162791696684_4987429959681307266_n

За първи път в историята на Клуб „Светкавица” момичета до 14 – годишна възраст се класират на Републикански шампионат по баскетбол. Това се случи по време на зонално състезание в столицата, където момичетата от Търговище извоюваха високото отличие.

Женската част на тима по баскетбол са тренирани от три млади, амбициозни и отговорни треньори – Габриела Димитрова, Мирела Тодорова и Християна Златкова.

„По време на мачовете момичетата дадоха всичко от себе си, представиха се на високо ниво, въпреки конкуренцията на софийските отбори.   В нашите момичета си личеше екипната игра, което им донесе този голям успех, а това ги стимулира и амбицира да стават все по-добри, да се развиват напред и да бъдат отдадени на този спорт”, сподели Габриела Димитрова, един от треньорите на момичетата.

Тя разказа още, че младите спортистки са били нахъсани за победа още преди да тръгнат на състезанието и до последната минута по време на срещите са се борили за успеха. Дванадесетте баскетболистки на „Светкавица” са от пети, шести и седми клас, като повечето от тях тренират от една година и тепърва имат да учат много по време на тренировките, а наученото да показват на състезания.

В първият ден „Светкавица” – Търговище губи два поредни мача от „Септевмри 97” и „Левски”, но вторият ден се оказва решаващ за търговищките баскетболистки и те побеждават в решителния двубой „Шампион”. Доротея Йорданова отбелязва 51 точки от 60 в последния двубой, друга състезателка на „Светкавица” пък играла с контузия.

„Заслугата за победата е на всички състезатели, те самите са задружни и се подкрепят не само в игра, но и извън залата. Раздадоха се до последно”, коментира треньорът им.

За да отиде на финалите на държавното първенство за момичета (14 г.) тимът от Търговище търси спонсори, тъй като престоят им за състезанията ще бъде по-дълъг.

„Надяваме се, че ще можем да намерим спонсор, за да отидем на Републиканския шампионат. Това е още една възможност за момичетата да натрупат опит от срещи, извън Търговище, да се състезават с по-големи отбори и да стават по-добри. А момичетата наистина го заслужават”, отбеляза Габриела Димитрова.

Тя добави още, че след края на зоналното първенство победителите от „Септември” са поискали Доротея за техен играч, но младата баскетболистка категорично е отказала да остави „Светкавица”.

Вестник Знаме – 60 години летописец на търговищката история